11. 2. 2018.

Razvijanje komunikacijskih kompetencija u profesionalnom napredovanju odgojno-obrazovnih radnika

Međužupanijski stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja razredne nastave iz Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije „Razvijanje komunikacijskih kompetencija u profesionalnom napredovanju odgojno-obrazovnih radnika“ održan je 9. veljače 2018. u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci.

Cilj prvoga dijela ovog stručnog skupa bio je unaprijediti komunikacijske vještine polaznika na području interpersonalne komunikacije, razviti dodatne vještine empatije i razumijevanja te razviti dodatne vještine prepoznavanja vlastitih komunikacijskih potencijala i nedostataka upoznavanjem Insights metode usavršavanja komunikacijskih vještina.

 

Insights metoda upućuje na to kako uspješnije komunicirati i graditi bolje odnose s drugima. Jedna je od najučinkovitijih metoda analize ljudskog ponašanja, vrijednosti i sposobnosti te usavršavanja komunikacijskih vještina i jačanja ljudskih potencijala. Pomaže u stvaranju timova i općenito u jačanju komunikacijskih kompetencija. Temelji se na četiri tipa ponašanja, odnosno tipa osobnosti, od kojih svaki odgovara jednoj boji: crvenoj, zelenoj, žutoj i plavoj. Interaktivno predavanje na ovu temu održao je Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Na drugome dijelu stručnog skupa analizirao se rad županijskih stručnih vijeća u protekloj školskoj godini. Razmatrali su se planovi za stručno usavršavanje učitelja razredne nastave iz navedene tri županije putem županijskih stručnih vijeća za tekuću nastavnu godinu. Također se raspravljalo o kriterijima vrednovanja učenika u razrednoj nastavi uz prikaze primjera dobre prakse s posebnim osvrtom na praćenje učeničkih kompetencija u pedagoškoj dokumentaciji.

Stručni skup je pripremila i vodila Ivana Jurjević Jovanović, mag. prim. educ., viša savjetnica za razrednu nastavu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Obavijesti

Izdvajamo