Objave / 28. ožujka 2024.

Obavijest o održavanju državnih natjecanja 17. travnja 2024.

Državna natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola, koja se održavaju u vrijeme Izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru, održat će se prema unaprijed planiranom vremeniku.

Agencija za odgoj i obrazovanje neće odgađati natjecanja koja se planiraju održati 17. travnja 2024. godine unatoč neradnom danu, a svi mentori i punoljetni učenici imat će mogućnost glasovanja u mjestu u kojem se zateknu na dan izbora. Neznatno se mijenja datum održavanja 62. hrvatskog natjecanja učenika glazbe i plesa, koje će se umjesto od 17. do 21. travnja, održati od 18. do 25. travnja 2024.

Državno Natjecanje iz latinskoga i grčkoga jezika održat će se prema planu od 15. do 17. travnja u Puli, gdje će se od 17. do 19. travnja održavati i državno Natjecanje iz povijesti učenika osnovnih i srednjih škola. U Podgori od 15. do 18. travnja natjecat će se najbolji učenici iz fizike na državnom Natjecanju iz fizike. Natjecanje i izložba učenika iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK održat će se od 15. do 17. travnja 2024. u Dubrovniku.

Održavanje navedenih natjecanja već je u potpunosti pripremljeno i organizirano, provedena je javna nabava, organizirani su i plaćeni smještaji u hotelima za učenike i mentore te organiziran prijevoz sudionika natjecanja. Odgađanjem pripremljenih i organiziranih natjecanja, Agencija za odgoj i obrazovanje stvorila bi iznimno velike dodatne troškove prouzrokovane otkazivanjem već potpisanih ugovora za smještaj i prijevoz učenika i mentora te provođenje novih postupaka javne nabave. 

Za 62. hrvatsko natjecanje učenika glazbe i plesa Agencija za odgoj i obrazovanje nije provela postupak javne nabave te je odlučeno da će se termin natjecanja prilagoditi novonastaloj situaciji, odnosno pomaknuti za jedan dan, tako da će natjecanje umjesto 17. započeti 18. travnja.

Naglašavamo da je planirano održavanje državnih natjecanja teško mijenjati zbog školskog kalendara prema kojem je ožujak rezerviran za provođenje nacionalnih ispita u osnovnim školama, a sredinom svibnja mjeseca maturanti završavanju s nastavom. Agencija za odgoj i obrazovanje svake školske godine organizira 38 natjecanja i smotri prema vremeniku, koji se uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja donosi u studenom. Naknadne promjene poremetile bi unaprijed planirani vremenik i došlo bi do preklapanja datuma održavanja pojedinih natjecanja.

Svi mentori, učitelji i nastavnici koji prate i pripremaju učenike na natjecanjima, punoljetni učenici, i članovi državnih povjerenstava glasačko pravo moći će ostvariti u mjestu održavanja natjecanja, ako do 6. travnja 2024. godine nadležnom upravnom tijelu pošalju zahtjev za privremeni upis birača izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi se mogu predati neposredno  nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani. 
Više informacija moguće je pronaći na poveznici