Objave / 5. travnja 2024.

U Solinu i Kaštel Novom održane edukacije za implementaciju programa Lions Quest – Vještine za adolescenciju

Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije i Uredom ujedinjenih naroda za prevenciju droge i kriminaliteta (UNODC), organizirala je u OŠ kralja Zvonimira u Solinu i OŠ Bijaći u Kaštel Novom edukaciju za implementaciju preventivnog programa Lions Quest – Vještine za adolescenciju. Radi se o znanstveno utemeljenom programu prevencije za adolescente u dobi od 11 do 14 godina, a usmjeren je na razvijanje socijalnih i emocionalnih vještina učenika i prevenciji svih oblika nasilja, problema mentalnog zdravlja i ovisnosti kod djece i mladih.

Na dvodnevnim edukacijama, održanim 2. i 3. travnja u Solinu i 4. i. 5. travnja u Kaštel Novome, sudjelovalo je 125 razrednika i stručnih suradnika iz navedenih škola koji su kroz ovu edukacije razvili kompetencije za razvoj socioemocionalnih vještina učenika, kao što su odgovorno donošenje odluka, samoregulacija, svijest o sebi, društvena svijest te međuljudski odnosi.

Prije edukacija održano je predstavljanje programa Lions Quest – Vještine za adolescenciju na kojem su sudjelovali Momir Karin, prof., ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, Daria Kurtić, prof., v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, prof., dr. Željko Ključević, voditelj službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Ureda ujedinjenih naroda za prevenciju droge i kriminaliteta te Lions kluba Hrvatska. Edukacije su neophodne da bi odgojno-obrazovni radnici naučili reagirati i djelovati što uspješnije na neprihvatljiva ponašanja, uključujući nasilje i prevenciju ovisnosti te prevenciju problema mentalnog zdravlja, naglašeno je u uvodnim obraćanjima.

– Potaknuti prepoznatim potrebama učenika za osnaživanjem u području prevencije svih oblika nepoželjnih ponašanja, uključujući nasilje i probleme mentalnog zdravlja, Agencija za odgoj i obrazovanje je predložila implementaciju preventivnog programa Lions quest – Vještine za adolescenciju za učenike svih osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije. Program je usmjeren na socijalno-emocionalno učenje, što znači da je pogodan za primjenu unutar međupredmetnih tema i školskih preventivnih programa – istaknula je Daria Kurtić, v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje.

S obzirom na uspješne rezultate programa u smanjenju ovisnosti i vršnjačkog nasilja, program se nalazi u američkoj i europskoj bazi znanstveno učinkovitih programa i zasad je jedini program te razine koji se sustavno implementira u naše škole. Program se provodi u više od 100 država, na svim kontinentima, a u hrvatskim školama prisutan je od 2019. godine. – U razdoblju od 2019. do prosinca 2021. program je u potpunosti proveden u 35 osnovnih škola i jednoj ustanovi socijalne skrbi te je tada napravljena dodatna prilagodba za provedbu u hrvatskim školama – kazala je Alma Rovis Brandić, viša savjetnica za socijalne pedagoge Agencije za odgoj i obrazovanje.

Od 2022. program je uveden u sve škole Dubrovačko-neretvanske županije, u srpnju 2023. omogućena je sustavna implementacija programa u sve škole Ličko-senjske županije, a u siječnju 2024. po istom modelu u sve škole Karlovačke županije.