Objave / 9. travnja 2024.

Javni poziv osnovnim i srednjim školama za sudjelovanje na izložbi„Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“

Agencija za odgoj i obrazovanje surađuje s Ministarstvom poljoprivrede u Radnoj skupini za provedbu aktivnosti edukacije o problematici otpada od hrane u okviru Plana sprječavanja nastajanja otpada od hrane RH za razdoblje od 2023. do 2028. godine. U okviru Mjere 4. Podizanje svijesti i informiranosti potrošača o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane, Ministarstvo poljoprivrede planira organizirati izložbu učeničkih radova na temu otpada od hrane „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“. Planirano je da se izložba održi 1. listopada 2024. godine, u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a kao i prošle godine za izlaganje svojih radova prijavit bi se mogle sve osnovne i srednje škole.

Izložba je planirana kroz nekoliko tematskih sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu te pružaju informaciju i educiraju posjetitelje (potrošače) o problematici otpada od hrane. Po sekcijama će biti izloženi umjetnički i kreativni radovi učenika, koji mogu biti karakteristični za nastavni plan i program škole koja ih prijavi.

Popis sekcija je sljedeći:

  1. otpad od hrane – ekološki otisak
  2. otpad od hrane u Republici Hrvatskoj, gdje nastaje, što se baca
  3. otpad od hrane u kućanstvu – savjeti kako čuvati, pripremati i rukovati s hranom za smanjenje rizika od nastajanja otpada od hrane
  4. otpad od hrane u kućanstvu – recepti za pripremu jela od viškova hrane
  5. otpad od hrane u kućanstvu – rokovi trajanja – razlike
  6. otpad od hrane u kupovini – planiranje
  7. otpad od hrane u restoranu i kantini – narudžba jela, „doggy bag“

Odabir škola izlagača provest će Povjerenstvo za odabir škola imenovano od strane ministrice poljoprivrede, na temelju pristiglih prijava škola na Javni poziv osnovnim i srednjim školama za sudjelovanjem u Izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“, a koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

U skladu s tim, AZOO se uključuje u informiranje škola o Javnom pozivu osnovnim i srednjim školama objavljivanjem poveznica na kojima su i informacije o manifestaciji: Javni poziv školama