Objave / 27. ožujka 2024.

Završnica projekt Učim poduzetništvo 5.0: Učenici poduzetnici predstavili svoje proizvode u Osijeku

Izložbeno-prodajnim sajmom učeničkih zadruga, na kojem su proizvode izložili učenici 20 učeničkih zadruga, i Završnom konferencijom u Osijeku je 20. ožujka 2024. godine obilježen završetak međunarodnoga edukacijskog projekta Učim poduzetništvo 5.0. Projekt je provela Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Hrvatskim savezom učeničkih zadruga, norveškom tvrtkom Vinco Innovation i osnovnim školama „Vođinci“ i „ Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši.

Posjetitelji i gosti sajma, održanog na trgu poslovnog centra Eurodom, sa zanimanjem su razgledavali i kupovali kreativne, zanimljive proizvode koje su uz stručnu pomoć svojih voditelja učeničkih zadruga osmislili i izradili učenici osnovnih škola s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Na brižno uređenim štandovima moglo se pronaći kozmetičke torbice s imenima, terariji s biljkama, zanimljiv nakit, vješalice, uskrsna jaja od kaširanog papira, 3D-printani privjesci, domaći proizvodi poput meda, marmelada, prirodnih sokova i krema. Proizvode su promovirali i prodavali učenici, objašnjavajući zainteresiranima, među kojima je bilo i nekoliko osječkih poduzetnika, kako su osmislili ideju, razvili je i stvorili svoju poduzetničku priču.

Izložbeno-prodajni sajam održan je pod pokroviteljstvom Grada Osijeka koji je prepoznao važnost razvijanja poduzetničkih ideja i vještina od najranije dobi. – Veliko nam je zadovoljstvo da se poduzetničke vještine potiču od malih nogu u našim školama. Želimo im puno uspjeha u radu i nadamo se da će učitelji, koji su kroz edukaciju stekli nova znanja i vještine, nastaviti educirati buduće generaciju o poduzetništvu – istaknula je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka. Okupljene zadrugare i goste na otvaranju sajma pozdravila je i Daria Kurtić, v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je pohvalila inovativnost i poduzetništvo učenika i učitelja, zahvalila svim partnerima na projektu te djelatnicima Agencije koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji projekta. – Poduzetništvo se trenutno u hrvatskom obrazovnom sustavu provodi kao međupredmetna tema, a učeničke zadruge su najbolja platforma za učenje i razvoj poduzetničkih vještina i znanja – istaknula je Daria Kurtić naglasivši da, bez obzira na završetak projekta, tema poduzetništva neće biti zanemarena u stručnim usavršavanjima Agencije za odgoj i obrazovanje.

Nakon zatvaranja Izložbeno-prodajnog sajma u Kulturnom centru Osijek održana je Završna konferenciji projekta Učim poduzetništvo 5.0. na kojoj su sudionici projekta iznijeli svoja iskustva i zapažanja o radu na projektu, predstavljen je Priručnik za voditelje učeničkih zadruga i tri iznimno zanimljive, inovativne priče mladih osječkih poduzetnika.

– Sajam u Osijeku kruna je svih naših aktivnosti i rada na projektu Učim poduzetništvo 5.0. Pokrenuli smo ga prije 18 mjeseci s ciljem podučavanja voditelja učeničkih zadruga poduzetničkim vještinama, i poduzetništvu općenito kako bi oni ta svoja znanja prenijeli na učenike koji će od toga zasigurno imati velike koristi i u vlastitom životu. Iznimno smo zadovoljni viđenim i ponosni na naše učenike koji su pokazali da su naučili i savladali prve poduzetničke korake – naglasila je koordinatorica projekta Ružica Kandić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Proteklih 18 mjeseci na edukacijama je sudjelovalo 20 voditelja učeničkih zadruga, među njima i Maja Škalić, pedagoginja iz Osnovne škole „Budrovci“ . Znanja i vještine koja je stekla, kaže, jako će joj puno pomoći u vođenju tek nedavno osnovane školske zadruge „Đeca“. – Učili smo što je poduzetništvo, koje potrebne vještine mora imati poduzetnik, upoznali smo se s učeničkim zadrugarstvom i radom s djecom s posebnim potrebama, naučili kako napisati poduzetnički plan i kao sve to prenijeti na učenike. Sudjelovali smo i na državnoj smotri zadruga i iz prve ruke vidjeli kako to rade najbolji zadrugari – ispričala je Maja Škalić svoje iskustvo rada na projektu.  

U Hrvatskoj ima 729 učeničkih zadruga koje djeluju kao mali centri kreativnosti i stvaralaštva. – Danas kada se poduzetništvo i poduzetničke vještine jako promoviraju učeničke zadruge u osnovnim i srednjim škola te centrima za odgoj i obrazovanje dobre su platforme i mjesta za učenje prvih poduzetničkih koraka – kazala je Banka Horvat, glavna tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga.

Poduzetničke ideje mogu se razviti već u osnovnoj školi, no da bi se realizirale i postale uspješne potrebno je puno truda, znanja, rada i ljubavi. Istaknula je Verica Jovanovski, viša savjetnica za poduzetništvo AZOO-a i pomoćnica koordinatorice projekta, podsjetivši sve prisutne na važnost edukacije te stjecanja novih poduzetničkih znanja i vještina. Predstavila je i tri mlada osječka poduzetnika Nikolu i Fabiana Brmeža i Dragana Kovačevića iz tvrtke Orqa, koji su ispričali svoje zanimljive i inspirativne poduzetničke priče. Zadovoljstvo viđenim i prezentiranim na sajmu i konferenciji izrazila je Barbara Salopek, direktorica Vinco Innovation, norveške tvrtke specijalizirane za inovacije i podršku poduzetnicima, koja je pohvalila sudjelovanje i rad partnera na projektu.

Rezultat i velika vrijednost projekta Učim poduzetništvo 5.0 jest Priručnik za voditelje učeničkih zadruga koji je nastao kao rezultat rada na projektu i daje osnovne smjernice u procesu osmišljavanja, planiranja i pokretanja poduzetničkog projekta u školskim učeničkim zadrugama. Priručnik je dostupan na poveznici

OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU UČIM PODUZETNIŠTVO 5.0

Nositelj projekta Agencija za odgoj i obrazovanje. Partneri u projektu: Vinco Innovation, Hrvatski savez učeničkih zadruga, Osnovna škola „Vođinci“, Vođinci i Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš. Projekt „Učim poduzetništvo 5.0“ osmišljen je sukladno propozicijama programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova kao upravitelja programa. „Učim poduzetništvo 5.0“ podržan je s 173.783,06 EUR-a financijske podrške, u okviru EGP-grantova, Islanda, Lihtenštajna i Norveške.