24. 3. 2011.

Ministar Fuchs podržao provođenje programa Prevencija nasilja u maloljetničkim vezama

Prevencija nasilja u mladenačkim vezama je preventivni program koji se provodi u interaktivnim radionicama u trećim razredima srednjih škola, a svrha provođenja programa je suzbijanje nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama s konačnim ciljem smanjivanja nasilja u obitelji.

prevencija1_mU okviru trogodišnjeg projekta Izgradnja kapaciteta za koordinirano suzbijanje obiteljskog nasilja n Hrvatskoj, koji provodi Društvo za psihološku pomoć, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje, u Zagrebu je 24. ožujka 2011. godine održan treći modul programa Prevencija nasilja u mladenačkim vezama. Program je dio međunarodnog projekta programa Matra Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

Prevencija nasilja u mladenačkim vezama je preventivni program koji se provodi u interaktivnim radionicama u trećim razredima srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Svrha provođenja preventivnog programa je suzbijanje nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama s konačnim ciljem smanjivanja nasilja u obitelji. Skupu su prisustvovali i ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs i Darko Tot, pomoćnik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su naglasili važnost provođenja programa Prevencije nasilja u mladenačkim vezama i dali punu podršku provođenju programa. - Implementacija ovakvog pristupa prevencije bit će zbilja nešto što može doprinijeti smanjenju nasilja u obitelji – naglasio je ministar Radovan Fuchs.

prevencija2_mProf. dr. sc. Dean Ajduković, predsjednik Društva za psihološku pomoć, naglasio je da je ovaj jedinstveni program primjer postizanja sinergijskog učinka sudjelovanjem stručnjaka iz srednjih škola i fakulteta, koji rezultira značajnom dodatnom vrijednošću za sve uključene. U provedbi projekta, naime, osim stručnih suradnika u školama sudjelovalo je i 90 studenata, a od 2010./2011. godine je na šest sveučilišnih studija u Zagrebu, Osijeku i Gospiću uveden novi izborni kolegij o partnerskom nasilju. Na skupu u Zagrebu sudjelovalo je više od 50 stručnih suradnika, psihologa, pedagoga i socijalnih pedagoga, koji već godinu dana rade na razvijanju preventivnih radionica za adolescente da bi se smanjila vjerojatnost njihova nasilnog odnosa u ljubavnim vezama. Radionice su do sada provedene u 55 srednjih škola, a na njima je sudjelovalo više od 2 800 učenika. Nakon uvodnog dijela skupa sudionici su razmijenili iskustva u provedbi radionica i radili na izradi prijedloga i dopuna sadržaja i načina rada u radionicama.

Obavijesti

Izdvajamo