Arhiv natjecanja i smotri - Smotra hrvatskoga školskoga filma
25. 09. 2017.

Održana peta Smotra hrvatskoga školskoga filma

smotra_filma1_mU Sinju je od 21. do 23. rujna održana peta Smotra hrvatskoga školskoga filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Smotru su vodili dr. sc. Krešimir Mikić, predsjednik i dr. sc. Srećko Listeš, tajnik Državnoga povjerenstva. Programi Smotre održani su u Gradskomu kinu, Sinj, a završna svečanost u Alkarskim dvorima.

Organizacija Smotre hrvatskoga školskoga filma proizvod je zahtjeva i programskih načela Agencije da se naši učitelji i nastavnici što bolje upoznaju s kurikulskim načelima, potrebama suvremenoga društva, tehnološkim i tehnologijskim inovacijama kako bi njihov rad kvalitetnim i kreativnim mentorskim djelovanjem mogao što više i što bolje doprinijeti učeničkom stvaralaštvu.

smotra_filma3_mProgram Smotre obuhvaća filmsko i videostvaralaštvo te stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima, članovima filmskih i videodružina. Povjerenstvo je vođeno načelom da su sloboda stvaralaštva učenika i družine preduvjet za osobno stvaralačko izražavanje.

Smotra je i ove godine ostvarila svoje zadaće: razvijanje kritičkih i kreativnih vještina učenika i razvijanje sposobnosti, pristupa, raščlambe, vrjednovanja i slanja poruke posredstvom filma.

smotra_filma_2_mOve je godine na Smotru prijavljeno više od 100 filmova, najviše dosad. Predsjednik Državnoga povjerenstva na otvorenju je istakao kako je na pristiglim filmovima radilo više od tisuću učenika, koji su tijekom rada razvijali različite kompetencije: tehničke (radom na različitoj opremi i softveru), kritičke (razumijevanjem snimljenih sadržaja i tumačenje bitne poruke) te stvaralačke (stvaranjem djela). Predsjednik je izjavio kako su odabrani filmovi jako dobri, i u tehničkomu i u umjetničkomu smislu, i da se mogu uporabiti za više svrha, osobito u ostvarivanju različitih ishoda učenja u sustavima odgoja i obrazovanja.

Prosudbeno povjerenstvo je za Smotru odabralo 50 filmova učenika osnovnih i srednjih škola iz različitih županija. Žanrovski gledano, prijavljeni su i odabrani dokumentarni, igrani, animirani i eksperimentalni filmovi. 

Prosudbeno povjerenstvo radilo je u sastavu:

 1. Krešimir Mikić, filmolog, predsjednik
 2. Istvan Filakovity, akademski redatelj, slobodni umjetnik, član
 3. Neven Hitrec, akademski redatelj, slobodni umjetnik, član
 4. Miran Miošić, akademski montažer, profesor na Filmskoj akademiji, član

Škola domaćin: Osnovna škola Ivana Lovrića, Sinj 

smotra_filma4._m

Agencija za odgoj i obrazovanje, prema izboru Povjerenstva, na DVD-u je objavila deset filmova, kao presjek ovogodišnje školske filmske produkcije:

 

 

 1. To je moja mama, OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod
 2. Dvije priče, OŠ Strahoninec
 3. Bajka o ribaru i zlatnoj ribici, OŠ Gornji Mihaljevec
 4. Zašto – zato, OŠ Bartola Kašića, Zagreb
 5. Ja, poluotok, OŠ oca Petra Perice, Makarska
 6. Moji učenici, moj život, OŠ Rudeš, Zagreb
 7. Loreta i Nora, OŠ Stanovi, Zadar
 8. Scenarij za školski film, OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
 9. Ole i Trufa, II. OŠ Čakovec
 10. Boxy, SŠ Petra Šegedina, Korčula

 

 

 

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja