Arhiv natjecanja i smotri - Njemački jezik
28. 04. 2014.

20. državno Natjecanje iz njemačkog jezika, rezultati

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske ove su godine organizirali 20. Natjecanje iz njemačkoga jezika kojemu je cilj jačanje motivacije i popularizacija učenja njemačkoga jezika te predstavljanje rezultata rada, znanja, vještina  i kompetencija učenika i njihovih mentora. Državno Natjecanje iz njemačkog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola održano je od 22. do 24. travnja 2013. godine u Zadru. Na državnom su Natjecanju sudjelovala 62 učenika, koje je pripremalo i pratilo 54 mentora. Škola domaćin natjecateljima bila je OŠ Zadarski otoci.

Natjecanje je otvoreno svečanim programom škole domaćina, OŠ Zadarski otoci. U ime škole natjecatelje je pozdravio ravnatelj Davor Barić te su mu se govorima priključile predstavnice grada Zadra i Zadarske županije. Natjecatelje i mentore pozdravila je i predsjednica Državnoga povjerenstva Jasminka Hajpek te u ime Agencije za odgoj i obrazovanje ravnatelj Vinko Filipović.

Na državnom su Natjecanju sudjelovali učenici 8. razreda osnovne škole i 3. i 4. razreda srednje škole. podijeljeni u nekoliko potkategorija, ovisno o tome jesu li učenici tijekom godina obveznoga školovanja duže od jedne kalendarske godine bez prekida boravili ili se školovali u zemljama njemačkoga govornog područja, ili su odrasli u dvojezičnom okruženju.

Pisani dio natjecanja sastojao se od zadataka za razumijevanje teksta slušanjem i  čitanjem te pisanja sastavka. Pri ocjenjivanju sastavka Državno povjerenstvo ocjenjivalo je sadržaj, jezični izričaj i jezičnu točnost. Usmeni dio sastojao se od razgovora učenika s članovima Državnog povjerenstva tijekom kojega se je provjeravala učenikova komunikacijska kompetencija na stranome jeziku i vrednovao se sadržaj, interakcija, jezični izričaj, jezična točnost i izgovor.

Nakon završenoga natjecateljskog dijela objavljene su liste konačnog poretka. Svi sudionici državnog Natjecanja iz njemačkog jezika dobili su pohvalnicu, a  učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate po kategorijama na završnoj su svečanosti uručena priznanja. Zahvalnice za sudjelovanje na natjecanju uručene su svim mentorima, koji su pripremali i pratili učenike, članovima Državnog povjerenstva te Školi domaćinu i Organizacijskom odboru. Gothe Institut Kroatien i ZfA Deutsche Auslandsschularbeit International su za pobjednike pojedinih kategorija osigurali  odlazak na IDO – Internationale Deutscholympiade i PAD stipendije. Hrvatsko nacionalno središte za ispite ECL pri Učiteljskom fakultetu u Osijeku osiguralo je besplatno polaganje pismenoga i usmenoga dijela međunarodnoga ispita ECL iz njemačkoga jezika, čime se stječe međunarodno priznati certifikat o poznavanju njemačkoga jezika. Domaćini su se vrlo lijepom završnom priredbom u školi potrudili da druženje u Zadru svima ostane u ugodnoj uspomeni.

U ime Državnoga povjerenstva
Izabela Potnar Mijić, prof.

Dokumenti

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja