15. 10. 2014.

Kreću radionice za nastavnike za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svakodnevnoj nastavi

Banner_ICT_Curricula_final_1Zagreb, 9. listopada 2014. g - U sklopu projekta “Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikuluma u dijelu računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju”, koji se financira kroz sredstva iz Europske unije, a čiji je glavni cilj uvesti informacijske i komunikacijske tehnologije kao metodu učenja u svakodnevnu nastavu, održat će se niz radionica namijenjenih voditeljima Županijskih stručnih vijeća iz informatike.

Projektom se želi osuvremeniti osnovnoškolski kurikul, uvođenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavu hrvatskoga jezika, matematike, fizike, povijesti, geografije, kemije, biologije i engleskoga jezika za nastavu koja se provodi od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Radionice koje će se provoditi tijekom listopada, studenog i prosinca u Zagrebu, trebale bi educirati skupine nastavnika osnovnih škola iz informatike za podučavanje svojih kolega nastavnika predmetne nastave u korištenju prednosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svakodnevnoj nastavi.

Tako će se na prvoj radionici, koja će se održati 9. i 10. listopada predstaviti među-predmetni kurikul, priručnik za implementaciju kurikula i digitalnih nastavnih materijala te sami digitalni nastavni materijali nastali u okviru projekta ICT Curricula, dok će se na radionicama 12. i 13. studenoga raditi na tome kako kvalitetno postaviti ishode učenja, a na radionici koja će se održati 1. i 2. prosinca, govorit će se o tome kako kreirati online sadržaje kroz sustav za upravljanje učenjem, kao što je CARNetov Loomen.

Program, koji je s 3, 3 milijuna kuna financiran u sklopu 4. komponente programa IPA za razvoj ljudskih potencijala, provodi se u partnerstvu Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet), Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Algebra otvorenog učilišta te Hrvatskog informatičkog zbora kao suradnika na projektu.

Osim edukacije nastavnika, projektom je predviđena izrada posebnih digitalnih nastavnih materijala, koji će biti dostupni na korištenje svim nastavnicima i učenicima, u svim osnovnim školama diljem Hrvatske. Digitalni materijali će se fokusirati na razradu među-predmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije u 8 predmeta, a za svaki će predmet biti pripremljen i priručnik o provedbi nastavnih programa među-predmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije, koji će se sastojati od ukupno 240 stranica, po 30 stranica za svaki predmet.

Također se planira razviti i online sustav za istraživanje i prikupljanje povratnih informacija, od strane nastavnika i učenika, o digitalnim nastavnim materijalima koji će biti izrađeni tijekom ovog projekta, kako bi se dobio što bolji uvid u korištenje razvijenog kurikula.

Ovaj projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ulaganje u budućnost

eu_zastav_1 Strukturni_fondovi ESF_znak_HR

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost CARNeta.

The contents of this document are the sole responsibility of CARNet and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

General statement on the EU: The European Union is made up of 28 Member States who have decided to gradually link their know-how, resources and destinies. Together, during a period of enlargement of 50 years, they have built a zone of stability, democracy and sustainable development whilst maintaining cultural diversity, tolerance and individual freedoms. The European Union is committed to sharing its achievements and its values with countries and peoples beyond its borders”

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja