Arhiv natjecanja i smotri - Mladi tehničari
04. 04. 2013.

Mladi tehničari i poduzetnici u Primoštenu pokazali i dokazali znanje, vještine i kreativnost

teh1_mNajstarije i najbrojnije natjecanje učenika u znanju, vještinama i kreativnosti Natjecanje mladih tehničara, jubilarni 55. put održano je u Primoštenu od 3. do 5. travnja 2013. Mladim tehničarima ove su se godine pridružili i učenici poduzetnici na 1. Smotri mladih poduzetnika.

Natjecanje mladih tehničara i Smotra mladih poduzetnika omogućuju afirmaciju darovitih učenika te pridonose razvoju tehničkih znanja i vještina, a ujedno pokazuju snalažljivost, samostalnost i kreativnost učenika.

U školskoj godini 2012./2013. na natjecanju i smotri sudjelovalo je ukupno 7092 učenika iz cijele Hrvatske. Na državno Natjecanje mladih tehničara pozvano je 257 učenika koji su se pokazali najboljima u svojim županijama  i to u 12 područja, a na Smotru mladih poduzetnika pozvano je 12 učenika.

teh2_mMladi tehničari natjecali su se u 12 područja tehničke kulture, unutar dvije kategorije: H- kategorija u sklopu koje se natjecanje provodi po nastavnom planu i programu za tehničku kulturu u osnovnoj školi i P-kategoriju u koje se natjecanje provodi po programu za posebna tehnička područja. U H- kategoriju učenici su se natjecali u maketarstvu i modelarstvu (5. razred), graditeljstvu (6. razred), obradi materijala i strojarskim konstrukcijama (7. razred), elektrotehnici i elektronici (8. razred) i robotici (5. do 8. razred). U P-kategoriji učenici, članovi udruga, klubova mladih tehničara i centara tehničke kulture, pokazali  su svoja znanja i vještine u fotografiji, radioorijentaciji, raketnom i zrakoplovnom modelarstvu i robotskom spašavanju žrtve.

Mladi poduzetnici na 1. Smotri predstavili su svoje radove na temu Tehničke tvorevine za preradu hrane. Natjecanje se sastojalo od tri dijela, u prvom su učenici imali pisanu provjeru znanja, zatim su izvodili praktični rad koji su kasnije prezentirali članovima prosudbenog povjerenstva.

teh3_mNatjecanje i smotra otvoreni su svečanim programom uz pozdravne govore organizatora i prigodni program učenika OŠ Primošten, koja je ove godine bila domaćin mladim tehničarima i poduzetnicima. Nedjeljko Marinov, ravnatelj škole zaželio je svim sudionicima dobrodošlicu u Primošten i poručio im kako su pokazali da imaju talent, ali i odgovornost razvijati ga na radost svoje obitelji, škole i društvene zajednice.

Zoran Smolić, zamjenik župana Šibensko-kninske županije poručio je učenicima da učeći mijenjamo sebe, a mijenjajući sebe, mijenjamo svijet. Pozdravio je ideju izrade učeničkih projekata u poduzetništvu, za koju je kazao da je neophodna za razvoj hrvatskog društva.

Na važnost i značenje tehničke kulture i poduzetništva upozorio je i Ante Markotić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Hrvatske. - Prepoznalo je to i ovo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. U svom mandatu ispratio sam 19 ministara, a ako je netko ostvario ono što je obećao to je uradio, u samo dvije godine mandata, ministar Željko Jovanović koji je tehničkoj kulturi povećao proračun za 30 posto – naglasio je Ante Markotić. Učenicima je poručio da budućnost Hrvatske ovisi o tehničkoj kulturi i poduzetništvu te da se zato usmjere prema tehničkim i strukovnim zanimanjima.

- Tehnička kompetencija je izrazito važna i nužna pretpostavka za uspješno praćenje tehnološkog razvitka suvremenog pojedinca i društva - naglasio je u obraćanju Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Istaknuo je da su Natjecanje mladih tehničara i Smotra mladih poduzetnika posebne u odnosu na druge jer učenici sudjelujući u njima pokazuju ne samo znanje, već vještine i inovativnost. Posebnu zahvalnost iskazao je mentorima učenika koji su nesebičnim zalaganjem, entuzijazmom  i svojom stručnošću pridonijeli da se učenici plasiraju na državno natjecanje i smotru.

Natjecanje i Smotru organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja