Cjelovita kurikularna reforma

Rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje

Kurikulum.hr – stranice posvećene provedbi reforme

Stručni skupovi

Seminar „Balkan, holokaust i Židovi“

18. 05. 2015.

2_mU nizu izuzetno kvalitetnih seminara na temu holokausta, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, od 13. do 16. svibnja 2015. godine u Zagrebu i Jasenovcu, održan je izvrsno osmišljen i realiziran seminar „Balkan, holokaust i Židovi“. Vodeći organizator seminara je bio Memorial de la Shoah – Odjel za međunarodne odnose, Pariz, u suradnji s AZOO-om, Spomen-područjem Jasenovac i Ministarstvom prosvjete Srbije. Skup je otvorio gospodin Bruno Boyer, ispred Odjela za međunarodne odnose Memoriala de la Shoah, Pariz. 

Seminar je okupio ukupno četrdeset i pet nastavnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji su imali mogućnost slušati odlično pripremljena predavanja različitih europskih predavača te dobiti osnovne smjernice za izvođenje nastave na ovu temu.

Opširnije

   

Reforma

Stručno usavršavanje i informiranje temelj su za provedbu kurikularne reforme

05. 05. 2015.

reforma_mČlanovi Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme i Jedinice za stručnu i administrativni pomoć održali su 4. svibnja 2015. u Zagrebu informativni sastanak sa savjetnicima Agencije za odgoj i obrazovanje na kojem su ih upoznali s ulogom savjetnika u procesu pripreme i tijeku provedbe kurikularne reforme. Ključna uloga savjetnika bit će osposobljavanje, informiranje i motiviranje odgojno-obrazovnih radnika na svim razinama za primjenu kurikularnih dokumenata.

Posao koji očekuje sve uključene u provedbu kurikularne reforme nije lagan, ali vjerujemo da smo na dobrom putu, naglasio je dr. sc. Boris Jokić, voditelj radne skupine, govoreći o važnosti i nužnosti promjena u odgojno-obrazovnom sustavu. Prepoznala je to i politika, istaknuo je B. Jokić, pa se već sada najavljuje da će sljedeće godine biti izdvojeno 150 milijuna kuna za provedbu reforme.

Opširnije

   

Arhiv natjecanja i smotri

Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće (2015)

05. 05. 2015.

novigrad5_m40 godina Škole stvaralaštva i 26. Novigradskih proljeća samo je jedna od brojčanih oznaka za sve ono iznimno, razigrano i kreativno što se događalo svih ovih godina, ali i na ovogodišnjoj Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće (2015) – na jedinstvenom mjestu darovitih učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Nova znanja i vještine 320 izabranih i pozvanih učenika, 40 hospitanata (učitelja i nastavnika), stjecalo je i dijelilo, predstavljalo i izvodilo u novigradskoj osnovnoj školi, na javnim gradskim prostorima od 18. do 25. travnja 2015. godine u Novigradu.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Voditelji županijskih stručnih vijeća školskih psihologa imaju svoju internetsku stranicu

04. 05. 2015.

psiholozi1_mDržavni stručni skup psihologa na temu Primjena IKT-a (CMS-a i web 2.0 alata) u radu psihologa u školi održan je u Zadru od 27. do 29. travnja 2015. Organizatori i nositelji programa su, uvažavajući sveprisutnu rastuću potrebu za bržom, pouzdanom i stručnom komunikacijom, viši savjetnici Teodora Dubrović, prof. i Eugen Ban, prof,. kreirali internetsku stranicu: psiholog.skole.hr.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Državni stručni skup ravnatelja:Vođenje i upravljanje školskom domskom ustanovom

24. 04. 2015.

Pula1_mDržavni stručni skup za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova održan je u Puli 21. i 22. travnja 2015. godine. Na stručnom je skupu sudjelovalo 300-tinjak ravnatelja koji su imali priliku čuti recentne teme iz područja školskog menadžmenta, kao i  prezentacije najvažnijih projekata koji se u području odgoja i obrazovanja trenutno provode u zemlji: Kurikularnoj reformi te Strategiji obrazovanja, znanosti i  tehnologije.

Skup je otvorila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković,  prof., a  pozdravnim se riječima obratio i prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Medijska pismenost – Uloga medija u učenju i poučavanju u školskoj knjižnici

24. 04. 2015.

knjiznicari1_mNa 27. Proljetnoj školi školskih knjižničara RH, državnom stručnom skupu stručnih suradnika knjižničara osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova koji se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održao od 15. do 18. travnja 2015. godine u Primoštenu, 264 sudionika iz cijele Hrvatske bavilo se temom Uloga medija u učenju i poučavanju u školskoj knjižnici. Voditeljice skupa bile su više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje Biserka Šušnjić i Ana Saulačić. Razmjenom iskustava iz prakse, praćenjem plenarnih predavanja i rada u radionicama, ostvaren je cilj skupa: jačanje kompetencija stručnih suradnika knjižničara za izradu, primjenu i provedbu suvremenog kurikuluma Knjižnični informacijsko-medijski odgoj i obrazovanje (KIMOO-a).

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Planirana stručna usavršavanja u drugom kvartalu 2015.

24. 04. 2015.

usavrsavanje2Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je u Katalogu stručnog usavršavanja programe/teme, datume održavanja i predavače na stručnim skupovima koji će se održati u drugom kvartalu 2015. godine.

Plan stručnog usavršavanja od svibnja do rujna 2015. godine objavljen je da bi odgojno-obrazovni radnici i ravnatelji škola mogli unaprijed planirati stručno usavršavanje. Stručni skupovi objavljeni su u Katalogu stručnih skupova, a mogu se pretraživati prema savjetniku, području ili temi. Podsjećamo sve odgojno-obrazovne radnike da je za sve skupove obvezna prijava na www.ettaedu.eu do termina naznačenog u obavijesti o stručnom skupu. 

   

Stručni skupovi

Pedagog i suvremena pedagoška teorija i praksa

20. 04. 2015.

primosten1_mNa dvodnevnom stručnom skupu stručnih suradnika pedagoga osnovnih i srednjih škola u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje od 13. do 15. travnja 2015. godine u Primoštenu,  njih više od 380 iz cijele Hrvatske, bavilo se temom Pedagog i suvremena pedagoška teorija i praksa. Voditeljice skupa su bile više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Biljan, predstojnica Podružnice Osijek i Đurđica Kaurloto-Martinić.

Razmjenom iskustava iz prakse, praćenjem  plenarnih predavanja i rada u sekcijama s izvrsnim predavačima, ostvaren je cilj skupa, jačanje kompetencija stručnih suradnika za primjenu i  provedbu  suvremenih teorijskih znanja u praksi. Rad pedagoga usmjeren na unapređivanje i razvoj kao jedno od ključnih područja rada stručnog suradnika doprinosi i unapređenju cjelokupnoga školskog kurikuluma.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Studijski posjet predstavnica Académie de Nantes Republici Hrvatskoj

17. 04. 2015.

Francuski institut u Hrvatskoj, Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirali su studijski posjet za predstavnice Akademije u Nantu (13. – 17. travnja 2015.). Francuski institut u Hrvatskoj, Agencija za odgoj i obrazovanje i akademije u Grenoblu, Nici i Nansiju, već duži niz godina razvijaju francusko-hrvatske školske razmjene.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Državni stručni skup Odgojitelj predškolske djece i profesionalni izazovi

15. 04. 2015.

odgajatelji1_mDrugi državni skup za odgojitelje predškolske djece u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je od 8. do 10. travnja 2015. godine u Zadru. Tema stručnog skupa bila je Odgojitelj predškolske djece – profesionalni izazovi, a organizirale su ga više savjetnice za predškolski odgoj Tončica Kalilić, prof., mr. sc. Andreja Silić, Sanja Jelovčić, prof., Darija Drviš, prof., Jasna Šverko,prof., i vanjska suradnica Luja Zamečnik, prof. Suvremeni pristup odgojno-obrazovnom radu u predškolskim ustanovama pred odgojitelje postavlja brojne izazove.

Kao aktivnim sudionicima i sukonstruktorima kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje u dječjim vrtićima, svim odgojiteljima je važno sustavno stručno usavršavanje s ciljem podizanja razine razumijevanja odgojno-obrazovne prakse, načina promišljanja i djelovanja u kompleksnim institucijskim uvjetima. Zbog izloženosti svakodnevnim izazovima odgojitelji trebaju sustavnu stručnu podršku i kvalitetno izgrađenu mrežu sustručnjaka. Ovim skupom nastojalo se odgojiteljima pružiti podršku i usmjeriti ih u njihovu profesionalnom razvoju.

Opširnije

   

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja