Programi / 9. listopada 2010.

Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj: jednodnevni stručni skupovi u 2009.

Tijekom 2009. godine održana su 4 jednodnevna stručna skupa međužupanijske razine, posvećena temi odgoja i obrazovanja za održivi razvoj, a namijenjena predstavnicima osnovnih i srednjih škola: učiteljima i nastavnicima različitih predmeta, stručnim suradnicima i ravnateljima.

Skupovi su održani u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu i Našicama, a osim oglašavanja u Katalogu stručnih skupova Agencije za odgoj i obrazovanje, pozivi su upućeni i izravno putem e-pošte svim školama na području županija za koje je svaki od skupova bio predviđen.

Cilj ovog stručnog usavršavanja je usmjeriti pozornost škola na važnu i nadasve aktualnu temu održivog razvoja, doprinijeti razumijevanju ideje obrazovanja za održivi razvoj te promišljati o učinkovitim načinima njegove provedbe. Planirani stručni skupovi uklapaju se u Projekt provedbe Desetljeća obrazovanja za održivi razvoj UN-a (2005.–2014.) Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Na stručnim skupovima sudionicima su ponuđeni konkretni modeli rada s učenicima te tiskani i elektronički materijali.

Stručni se skupovi organiziraju u sklopu suradnje Agencije za odgoj i obrazovanje s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) na zajedničkom zadatku promicanja uloge obrazovanja u kontekstu održivog razvoja Hrvatske. Značajan doprinos suvremenim obrazovnim sadržajima na ovom području su brošure „Održiva potrošnja i proizvodnja“ u izdanju MZOPUG-a. Svaka osnovna i srednja škola dobiva komplet od 6 brošura, koje se mogu koristiti u neposrednoj nastavi različitih predmeta te u izvannastavnim aktivnostima. Brošura je dostupna i na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i građenja.

Izvješće i fotografije sa stručnog skupa u Našicama, mogu se naći na internetskim stranicama škole domaćina OŠ Dore Pejačević u Našicama.

U dokumentima u privitku možete pronaći materijale sa skupova.