Najave i izvješća / 27. travnja 2021.

Održana tradicionalna 33. Proljetna škola školskih knjižničara u Hrvatskoj

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je od 14. do 16. travnja 2021. godine online 33. Proljetnu školu školskih knjižničara, državni stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Sudionike trodnevnog skupa s krovnom temom „Kurikulsko planiranje – provedba nepostojećeg kurikula nastavnog područja Školsko knjižničarstvo“, 25 pozvanih predavača i 530 sudionika, uvodno je pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

Prvi dan započeo je izlaganjima o kurikulu, a nastavio se promišljanjima o potrebi izrade školsko-knjižničarskog okvirnog kurikula. Izlaganje na tu temu „Uloga, važnost i mogućnosti školske knjižnice u kontekstu razvoja kurikulumskog pristupa“ održala je doc. dr. sc. MoraneKoludrović, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Predavanje „Put do kurikularnog dokumenta i uloga Zavoda za školstvo u tome“ Romane Fekonja, više savjetnice za knjižničnu djelatnost, Zavoda za školstvo Republike Slovenije, potaklo je nastavak rasprave na temu kurikula te priznanje uspjehu implementacije Kurikula za osnovne škole i gimnazije koji Republika Slovenija provodi sa svim učenicima.

Dr. sc. Ivana Dević, viša knjižničarka iz Sveučilišne knjižnice u Splitu, svojim je izlaganjem „Implicira li razina zvanja način i oblikovanje rada?“ naglasila potrebu izrade okvira školsko-knjižničarskih kompetencija. Prvi radni dan završio je izlaganjima politologinje Jadranke Polović, koja je problematizirala ulogu obrazovanja u budućnosti, izlaganjem „Budućnost obrazovanja u svijetu umjetne inteligencije„ i profesora emeritusa Petra Filipića, koji je govorio o temi „Sreća knjižničara“, koju je otvorio davne 2009. na Proljetnoj školi u Zadru.

Drugi dan rada na mreži Zoom započeo je predavanjem stručnih suradnica knjižničarki Marijane Blažević i Martine Vujnović, koje rade u školskim knjižnicama u Kninu, a predstavile su temu: „Kolaboracija i kooperacija u radu stručnog suradnika knjižničara“. Viša knjižničarka Tatjana Kreštan, stručna suradnica mentorica u Komercijalnoj i trgovačkoj školi u Bjelovaru predstavila je: „Nastavni sat posvećen fenomenu selfie kulture“ . Uslijedio je „Razgovor s Ivom Lesićem – Lutkarski mjuzikl u osnovnoškolskom kurikulu“ koji je vodila stručna suradnica mentorica AdrianaTurić Erceg i učenici Darko i Nina, iz Osnovne škole Vrgorac.

Urednik Mediteranskog festivala knjige u Splitu i Premium programa Interlibera u Zagrebu, Kruno Lokotar, predstavio je „Mediteranski festival knjige u 2021. – Godini čitanja u Hrvatskoj!“, za što je zaslužio brojne pozitivne komentare. Skup se nastavio izlaganjem niza pozvanih predavača čije prezentacije objavljujemo u nastavku.

U radu trodnevnog skupa sudjelovalo je 25 izlagača čija će izlaganja biti tiskana u zborniku u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje.

Program 33. Proljetne škole školskih knjižničara

(pdf: 744,14 KB)

Preuzmi

Evaluacija

(docx: 674,81 KB)

Preuzmi

Predavanja sa skupa 1. dan

(zip: 22,54 MB)

Preuzmi

Predavanja sa skupa 2. dan

(zip: 40,86 MB)

Preuzmi

Predavanja sa skupa 3. dan

(zip: 27,28 MB)

Preuzmi