Najave i izvješća / 29. travnja 2014.

Državni stručni skup učitelja i nastavnika biologije, geografije i kemije: Građanski odgoj i održivi razvoj

zadar1_mOd 14. do 16. travnja 2014. u Zadru je organiziran državni stručni skup učitelja i nastavnika biologije, geografije i kemije – Građanski odgoj i održivi razvoj čime je napravljen korak koji pridonosi interdisciplinarnom promišljanju i razumijevanju ideje obrazovanja za građanstvo i održivi razvoj.

Tijekom trodnevnog rada gotovo tri stotine sudionika imalo je priliku čuti izvrsna predavanja vrsnih stručnjaka iz različitih područja te proširiti i unaprijediti znanja o građanskom odgoju i obrazovanju kao programskom okviru za promicanje održivog razvoja u školi te o održivom razvoju i prostornom planiranju. O tome je uvodno predavanje održala prof. dr. sc. Vedrana Spajić-Vrkaš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. sc. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja sudionike je potaknuo na promišljanje o načinu poučavanja vrijednosti i razvoju stavova kod učenika. Prof. dr. sc. Željka Šiljković iznijela je temeljne koncepte održivog razvoja i povezala to s prostornim planiranjem, a intrigantno predavanje o tome što nas čeka sljedećih 3,75 milijuna godina održao je Korado Korlević.

zadar2_m„Aha efekt“ u očima sudionika postigao je mr. sc. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu s predavanjem „Kako čovjek uči“, a prof. dr.sc.Velimir Srića sve je sudionike nadahnuo pričom i životnim primjerima u predavanju „Kako poticati učenike da rade na sebi“.

Osim na predavanjima, sudionici su drugog dana skupa u malim skupinama sudjelovali u radionicama gdje su imali prilike komunicirati međusobno i s voditeljima radionica te razmijeniti konkretne ideje i iskustva iz rada u svojim školama.

zadar3_mZadnjeg dan stručnog skupa sudionicima su se kratkim izvještajima o iskustvima iz prakse, vezanim uz temu stručnog skupa predstavili kolege učitelji i nastavnici iz različitih škola iz svih dijelova Republike Hrvatske. Tako su se mogli čuti uspješni primjeri vođenja projekata, zanimljive i vrijedne aktivnosti iz kojih svi možemo učiti te koji mogu poslužiti kao  inspiracija i poticaj u daljnjem radu. Iskustva eksperimentalne provedbe GOO-a u OŠ „Đuro Ester“ iz Koprivnice predstavili su mr. Sanja Prelogović, Dubravka Vajdić, prof. i Miroslav Kanisek, prof.

Skup, od sudionika ocijenjen kao iznimno uspješan, organizirale su više savjetnice za biologiju, kemiju i geografiju iz svih podružnica AZOO-a: Diana Garašić, Vesna Milić, Borjanka Smojver, Olgica Martinis, Sonja Burčar i Marina Ništ i Gordana Cecić-Sule.

Dokumenti