Natjecanja i smotre / 19. svibnja 2015.

U Daruvaru održana državna Smotra i natjecanje GLOBE škola

U Daruvaru je od 11. do 13. svibnja 2015. godine održana XVIII. državna smotra i natjecanje GLOBE škola, na kojoj su sudjelovali učenici i mentori iz 29 osnovnih i 12 srednjih škola. Pozvane su škole koje su na međužupanijskim smotrama osvojile najveći broj bodova za provedbu GLOBE aktivnosti u protekloj godini. Uspješan domaćin bila je Tehnička škola Daruvar, sudionik svih dosadašnjih smotri!

Svaku školu predstavljala je tročlana ekipe učenika u pratnji mentora. Učenici su se predstavili svojim istraživačkim projektima i sudjelovali u orijentacijskom natjecanju, koje zahtijeva od sudionika snalaženje u prostoru, fizičku spremnost, primjenu različitih školskih znanja te poznavanje sadržaja i metodologije programa GLOBE. U orijentacijskom natjecanju priznanja su dobili učenici onih ekipa koje su osvojile prva tri mjesta u kategoriji osnovnih i kategoriji srednjih škola.

Projekti su predstavljeni u pet sekcija, a od ukupno 32 prijavljena projekta, izdvojeno je i priznanjima nagrađeno 10 iznimno uspješnih. Osim ideje na kojoj se temelji provedeno istraživanje, prosuđivana je i dosljedna primjena znanstveno-istraživačke metodologije, veza s protokolima za ekološka mjerenja u programu GLOBE, i njihovo razumijevanje te potkrijepljenost zaključaka podacima, odnosno dokazima.

U dodatku su rezultati orijentacijskog natjecanja i rezultati prosudbe istraživačkih projekata najaktivnijih hrvatskih GLOBE škola.