Najave i izvješća / 28. travnja 2014.

Prvi državni skup za odgojitelje posvećen izazovima suvremenog djetinjstva

predskolke1_mPrvi državni stručni skup Agencije za odgoj i obrazovanje namijenjen odgojiteljima predškolskih ustanova iz cijele Hrvatske održan je od 23. do 25. travnja 2014. u Vodicama.

Na prvom stručnom usavršavanju odgojitelja na državnoj razini obrađivala se tema Izazovi suvremenog djetinjstva – koji su, kako okruženje u kojem odrastaju današnja djeca utječe na njih i kakve su uloge i mogućnosti odgojitelja u tim novim okolnostima.

Skup je otvorio Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, naglasivši da je organizacija prvog državnog skupa odgovor na potrebe odgajatelja za stručnim usavršavanjem toga tipa i s navedenim temama. Predstavljajući rad Agencije za odgoj i obrazovanje i njenu ulogu u odgojno-obrazovnom sustavu, Vinko Filipović je istaknuo da je zabilježen značajan trend porasta sudjelovanja na stručnim usavršavanjima na svim razinama.

predskolke2_m– Međutim, činjenica je, a brojke to i dokazuju, da gotovo polovica odgojno-obrazovnih radnika ne shvaća važnost cjeloživotnog učenja i stručnog usavršavanja – kazao je Vinko Filipović, naglasivši da stručno usavršavanje nije zasada zakonska obveza, ali da obrazovna politika radi na tome „da zakonski motivira“ sve odgojno-obrazovne radnike da im to postane obveza i dužnost.

U prvom plenarnom predavanju doc. dr. sc. Željko Boneta s Katedre za obrazovne znanosti na Učiteljskom fakultetu u Rijeci pokušao je odgovoriti na pitanja koje su značajke suvremenog djetinjstva i po čemu se ono razlikuje od djetinjstvau predmodernom i modernom društvu. – Društveni kontekst je taj koji sasvim sigurno određuje djetinjstvo. Procesi globalizacije, promjene u modernoj nukleusnoj obitelji, ograničavanje kontrole prostora i institucionalizacija djetinjstva promjene su koje zasigurno utječu na djetinjstvo – naglasio je Ž. Boneta.

predskolke3_mNa okruglim stolovima, kojima su prethodila stručna predavanja, raspravljalo se o četiri teme koje su u radu odgojitelja vrlo aktualne. Uvodno predavanje o temi interkulturalnosti  i ranom predškolskom odgoju održao je doc. dr. sc. Želko Boneta.  Ivana Petanjek, prof., viša savjetnica za stručne suradnike defektologe u Agenciji u predavanju naslovljenom „ Individualani pristup različitostima“ ukazala je na potrebu uvažavanja različitosti. Kakva je uloga odgojitelja u multimedijskom okruženje za učenju, odnosno kako odgojitelji mogu koristiti suvremene tehnologije u svom učenju, ali i učenju djece, govorila  je Željka Knezović, a  Sanja Jusufbegović, prof., iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba održala je predavanje na temu „Dijete i kriza“. Odgojitelji koji se posebno bave nekim od navedenih područja iznijeli su svoja iskustva iz prakse, a svi sudionici imali su priliku raspravljati i iznijeti svoja mišljenja na okruglim stolovima.

Treći dan osmišljen je na kreativan način jer je kreativnost dio djetetova razvoja koji se u predškolskim ustanovama nastoji poticati i njegovati, a da bi to mogli i odgojitelji moraju njegovati vlastitu kreativnost. S tim ciljem organizirane su dvije radionice: Pjevanje po metodi „Škole za otkrivanje glasa“ koju je vodio Baldo Mikulić,  prof. psihologije, učitelj pjevanja i terapeut pjevanjem te druga radionica Novi strojevi, Hommage Faustu Vrančiću, koju je vodila Zdenka Bilušić, akademska slikarica.

Dokumenti