Najave i izvješća / 15. ožujka 2019.

Bez podrške i potpore ravnatelja ne mogu se očekivati uspješne promjene

Agencije za odgoj i obrazovanje organizirala je od 11. do 13. ožujka 2019. godine u Šibeniku državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske „Ravnatelji i promjene u školstvu“.

Na skupu je sudjelovao iznimno velik broj ravnatelja osnovnih škola iz cijele Hrvatske (više od 750 sudionika).

V. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, viši savjetnik za ravnatelje osnovnih škola Mario Rogač, u ime organizatora skupa pozdravio je goste, uzvanike, predavače i sudionike koje je upoznao je s aktivnostima u Agenciji. U uvodnom izlaganju istaknuo je neizostavnu i važnu ulogu ravnatelju u svim promjenama koje se događaju, naglasivši da se bez podrške i potpore ravnatelja ne mogu očekivati uspješne promjene u školstvu.

Na otvorenju skupa ravnateljima se obratio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, koji je naglasio i istaknuo značaj učitelja i ravnatelja u svim promjenama koje se događaju u sustavu odgoj i obrazovanja.

Prigodnim riječima, uspješan rad i ugodan boravak u Šibeniku, ravnateljima su poželjeli zamjenik gradonačelnik grada Šibenika, Paško Rakić te župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk.

Stručni skup su, prigodnim programom, otvorili učenici Osnovne glazbene škole „Krsto Odak“ iz Drniša te učenici OŠ Primošten iz Primoštena.

U radnom dijelu skupa pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj je u sadržajnom izlaganju prikazala što je sve napravio tim ministrice Blaženke Divjak u dosadašnjem provođenju Eksperimentalnog programa „Škola za život”, kakvi su planovi za ulaganja u odgojno-obrazovne radnike i škole s ciljem postizanja poticajnog okruženja za sve koji neće dodatno financijski opterećivati škole. Pomoćnica ministrice je navela da će svi sudionici u sustavu (učitelji, stručni suradnici i ravnatelji) biti pripremni i osposobljeni za provedbu „Škola za život”.

Ravnateljica Agencija za mobilnost i programe Europske Unije upoznala je ravnatelja s ključnim aktivnostima, natječajima, novostima u natječajima te osiguranim sredstvima za pojedine aktivnosti.

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, pomoćnik ministrice Momir Karin, načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Zdenka Čukelj, voditeljica Službe za opće, pravne i normativne poslove Marija-Ana Zovko Tomaš te voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ivana Pilko Čunčić, tijekom prvog dana stručnog skupa, upoznali su ravnatelje s aktualnostima u MZO-u, o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, novim pravilnicima i te projektima koji se pripremaju za osnovne škole. U završnom dijelu prvog dana skupa predstavnici MZO-a su odgovarali na pitanja sudionika skupa.

Drugi dan stručnog skupa započeo je s primjerima dobre prakse pa su rad svojih ustanova predstavile ravnateljice Romana Šimunić Cvrtila, OŠ Jabukovac, Zagreb te Vedrana Elez, OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik. OŠ Jabukovac nije uključena u Eksperimentalni program „Škola za život” dok je OŠ Ivana Gundulića uključena u projekt.

Temu Upravljanje i organizacijsko učenje u funkciji profesionalnog razvoja ravnatelja škole predstavio je dr. sc. Goran Livazović s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Sudionike je s dosadašnjim postignućima u okviru projekta e-Škole te o planovima opremanja škola do 2020. godine upoznala zamjenica ravnatelja CARNET-a, Andrijana Prskalo Maček. dr. sc. Natalija Ćurković, viša stručna savjetnica iz NCVVO-a, govorila je o projektima koje Centar provodi, a vezani su za osnovne škole

Kakva je Uloga ravnatelja u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju ravnatelje je podsjetio Robert Ciperman, viši savjetnik iz AZOO-a. Olivera Marinković je upoznala ravnatelje s novinama u propisima te dala preporukama smjernice za pravovaljano postupanje.

Što je napravljeno u primjeni Opće uredbe o zaštiti podataka u sektoru odgoja i obrazovanja te na što treba obratiti pozornost u postupanju s osobnim podacima, ravnatelje se upoznale Petra Papić i Martina Mudražija, više savjetnice iz AZOP-a.

Trećeg dana stručnog skupa o Nasilju u školi, prevenciji, intervenciji i kulturi koja je naša svakodnevnica, ravnateljima je govorila prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander. Kako pristupiti Programu rada za mandatno razdoblje da bi isti bio kvalitetno napravljen i realno ostvariv, ravnatelje je upoznao Vlade Matas, viši savjetnik iz AZOO-a.

Na kraju skupa viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola Mario Rogač i Vlade Matas, koji su organizirali i vodili ovaj skup, još jedanput su zahvalili ravnateljima škola na velikom odzivu za sudjelovanje na stručnom skupu.

Program skupa (PDF: 707 kb)

Prezentacije i predavanja s prvoga dana skupa (ZIP: 13.07Mb)

Prezentacije i predavanja s drugog dana skupa (ZIP: 6.73 Mb)

G. Livazović: Upravljenje i organizacija učenja u funkciji profesionalnog razvoja ravnatelja (PDF: 3. 65 kb)

V. Matas: Program rada za mandatno razdoblje (PDF: 3. 13 Mb)