Programi / 1. veljače 2017.

Stručni skup „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“

holokaust1_mAgencija za odgoj i obrazovanje je organiziranjem četverodnevnoga državnoga stručnog skupa „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“, kao i prethodnih 14 godina, obilježila 27. siječnja 2017. godine Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ovogodišnji stručni skup za 50 učitelja i nastavnika povijesti, vjeronauka, etike, hrvatskog jezika, stranih jezika, sociologije, filozofije i psihologije održan je u Koprivnici od 24. do 27. siječnja 2017.

Skup je započeo svečanim otvaranjem u kojem su izuzetno dirljivim programom sudjelovali učenici i učitelji Osnovne škole „Đuro Ester“ te pozdravnim govorima Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice i Ivan Pal, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije. Organizatori i voditelji skupa bili su viši savjetnici Loranda Miletić, Renata Ozorlić Dominić i Boris Vampula. U radu skupa sudjelovala je predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Snježana Banek.

Program skupa sastojao se od izlaganja, pedagoških radionica i predstavljanja školskih projekata učenika i učitelja vezanih za poučavanje i učenje o holokaustu. Odabirom tema i dostupnih nastavnih materijala ovim stručnim skupom AZOO promiče pristup poučavanju i učenju o holokaustu kojim se rekonstruira prošlost na temelju osobnih priča i iskustava pojedinaca, koriste izvorni materijali i obrazlažu se mogućnosti za autentično iskustvo učenja, ono u kojemu će učenici sami dolaziti do pitanja o prošlosti, biti svjesni njezine kompleksnosti i dati smisao onomu što su učili.

holokaust2_mTijekom proteklih četrnaest godina AZOO je stvorio mrežu učitelja i nastavnika međusobno povezanih nastojanjima da poboljšaju poučavanje i učenje o holokausta u hrvatskim školama. Dio učitelja i nastavnika, koji su završili edukacije u zemlji i inozemstvu, sudjelovao je u stručnom skupu u ulozi voditelji radionica i predavača. Interes za sudjelovanje na ovom stručnom skupu ne jenjava te svake godine pedesetak novih, zainteresiranih učitelja i nastavnika različitih predmeta želi učiti, produbljivati svoje razumijevanje te razvijati svoje kompetencije u poučavanju ove kompleksne teme. Osim učitelja i nastavnika praktičara svojim izlaganjima i radionicama program su obogatili stručnjaci iz Mémoriala de la Shoah iz Francuske i Međunarodne škole za poučavanje o holokaustu Yad Vashem iz Izraela.

Prvi put u program stručnog skupa uvrštena je videokonferencija sedam osnovnih i srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske. Domaćin videokonferencije bila je Osnovna škola „Đuro Ester“ iz Koprivnice, a svojim prilozima, glazbenim brojevima i opisima primjera komemoracije Dana sjećanja na žrtve holokausta, uključile su se Osnovna škola Škurinje iz Rijeke, Ekonomska i turistička škola iz Daruvara, Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Đakova, Osnovna škola Đuro Pilar iz Slavonskog Broda, Osnovna škola Petar Krešimir IV. iz Šibenika i Gimnazija Antuna Vrančića iz Šibenika. Snimka videokonferencije dostupna je na https://connect.carnet.hr/p7fmibpquai/

holokaust3_mZavršni dio skupa bio je posjet koprivničkoj sinagogi i komemoracija u koncentracijskom logoru Danica. Program komemoracije osmislili su učenici i nastavnici koprivničkih osnovnih i srednjih škola. Cvijeće za sve žrtve logora položili su Mišel Jakšić, gradonačelnik grada Koprivnice, Ivan Pal, dožupan Koprivničko-križevačke županije, Sanja Švarc Janjanin, predsjednica Židovske općine u Koprivnici te Boris Vampula, predstavnik AZOO-a. Komemoracija je završila puštanjem u zrak 40 bijelih lampiona u spomen na 40 logora u NDH-a u kojima su ljudi bili zatvarani, mučeni i ubijani.