Objave / 15. prosinca 2021.

Poučavanje i sjećanje na holokaust u Memorial de la Shoah u Parizu

U Memorial de la Shoah u Parizu 13. do 16. prosinca 2021. godine održava se interdisciplinarni stručni skup na temu poučavanja i sjećanja na holokaust prema programu na linku.

Suradnja Agencije za odgoj i obrazovanje i Memorial de la Shoah u području poučavanja i učenja o holokaustu započela je 2010. godine, a temeljem Sporazuma o suradnji ovih dviju institucija svake dvije godine Memorial ugošćuje grupu hrvatskih učitelja i nastavnika te savjetnika Agencije u svome sjedištu u Parizu. U kontinuitetu od 2013. godine više od 150 nastavnika i učitelja prošlo je stručne edukacije. Ove godine na stručnom skupu sudjeluje šesnaest učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske: iz povijesti, geografije, hrvatskog jezika, talijanskog jezika, vjeronauka, etike, filozofije te politike i gospodarstva.  

U ime Memoriala sudionike skupa pozdravili su Bruno Boyer, voditelj Odjela međunarodne suradnje, ravnatelj Jacques Fredj te u ime Agencije za odgoj i obrazovanje ravnateljica dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Uvodnom dijelu skupa nazočila je savjetnica za kulturu i medije iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj Lea Lasić.

U programu skupa bio je organiziran stručni obilazak bivšeg sabirnog logora Drancy i obilazak memorijalnog centra u Parizu. Kao i ranijih godina, organizacija stručnog usavršavanja u Parizu povjerena je višim savjetnicama u Agenciji Lorandi Miletić i Renati Ozorlić Dominić koje na ovom programu rade od njegova početka.