Objave / 11. siječnja 2021.

Održan državni stručni skup Kurikulski pristup poučavanju u Sociologiji i Politici i gospodarstvu

Državni stručni skup namijenjen nastavnicima sociologije i politike i gospodarstva Kurikulski pristup poučavanju u sociologiji i politici i gospodarstvu održan je online u petak, 8. siječnja 2021., a sudjelovalo je 125 nastavnika.

Cilj je stručnoga skupa bio prikazati nastavnicima kako lakše prilagoditi nastavne metode i strategije učenja i poučavanja u skladu sa zahtjevima kurikularne reforme.

U uvodnom dijelu stručnoga skupa ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać pozdravila je sudionike,

Nakon toga započelo je izlaganje prof. Igora Subotića o medijskoj pismenosti tijekom kojega je sudionicima predstavljeno nekoliko načina dekonstrukcije medijskih poruka i primjera koji se mogu primjenjivati u nastavi i da bi učenici mogli uvježbavati vlastitu medijsku pismenost. Drukčiji način aktivnoga uključivanja mladih u suvremenom društvu, posebno u području političkoga djelovanja, predstavio je Marko Boko iz Ureda Europskog parlamenta. Govoreći o programu „Škola ambasador“ Europskog parlamenta, zainteresirao je nastavnike da se priključe programu. Osim interesa mladih za aktivno sudjelovanje u društvu, izuzetno je važno sudjelovanje učenika u nastavi, što je objasnio dr. sc. Zvonimir Bošnjak i u interaktivnom predavanju i radionici prikazao sukcesivni razvoj interesa kroz četiri koraka. Kako redovito pratiti, vrednovati i ocjenjivati rad učenika poteškoće su s kojima se nastavnici suočavaju svakodnevno pa je prof. Kristina Lučić predstavila različite digitalne alate za izradu i vrednovanje pitanja zatvorenoga i otvorenoga tipa, koji mogu pomoći nastavnicima u njihovu radu s učenicima tijekom nastave na daljinu.

Evaluacija stručnoga skupa pokazala je veliko zadovoljstvo sudionika organizacijom, pripremljenošću predavača te sadržajima stručnoga skupa. U svojim su prijedlozima nastavnici navodili teme koje su smatrali važnima za buduće stručne skupove.

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 29,34 KB)

Preuzmi

Prezentacije sa stručnoga skupa

(zip: 4,01 MB)

Preuzmi