Natjecanja i smotre / 12. svibnja 2015.

17. državno Natjecanje–izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2015.

lik1_mOd 28. do 29. travnja 2015., u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te OŠ Dragutina Tadijanovića, u Vukovaru, održalo se Natjecanje–izložba LIK 2015. Autor teme ovogodišnjeg natjecanja-izložbe je dr. art. Marko Šošić, ujedno i član Državnog povjerenstva.

Iz teksta na temu-poticaj Posljednja zagonetka:

Čitava umjetnost se temelji na preobrazbi jednog pojma u drugi; pigmenti u međusobnim kombinacijama tvore sočno voće ili zapanjujuće živi portret, brižno oblikovan kamen gubi svoju krutost i težinu i postaje lepršava draperija barokne skulpture. Optičke iluzije intrigiraju svako oko – jednostavni oblici postaju nešto sasvim drugo i ostavljaju nas barem na trenutak u nedoumici, bilo da se radi o staroj iluziji „patka ili zec“ ili pak kompleksnim radovima suvremenog street-arta. Stvaranje iluzije i uživljavanje u njezinu magičnost motiv je koji se provlači kroz čitavu povijest likovne umjetnosti i neiscrpan je izvor svakog umjetničkog djelovanja. 

lik2_mDržavno povjerenstvo radilo je u sastavu: Majda Leskovar, prof., Zvjezdana Prohaska, prof., Blaga Petreski, prof., dr. art. Marko Šošić, dr. art. Goran Kujundžić, mr. art. Sonja Vuk, Elen Zubek, prof., Lana Skender, dipl. pov. umjetnosti i muzeologije, Borislav Božić, prof., Ivana Čupo, prof. i Drenka Mayer, nast. lik. umjetnosti.

Natjecao se pedeset i jedan učenik osnovnih i srednjih škola u šest kategorija. Likovni radovi najuspješnijih učenika postavljeni su na izložbi u Gradskom muzeju Vukovar (Dvorac Eltz), otvorenoj 29. travnja 2015., u 14:00 sati. Izložba će biti otvorena do 15. svibnja 2015.

Učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola u nastavnom predmetu Likovna kultura kreirali su figurativne i nefigurativne narativne prikaze iz svakodnevnog života, znanstvene fantastike i motive iz stripa te kombinirali i gradili plohama, bojom, rasterom i tekstom, prema načelu kontrasta i dominacije, u likovnoj tehnici tempere ili računalnoj grafici.

Na državnoj su razini učenici crtali Neobično glazbalo tušem, kistom i trskom. Likovni je zadatak bio vezan za likovni problem izmjene kontrasta i ritma, suprotnosti ploha i crta tj. statično-dinamičnih ploha i crta različitog toka i karaktera.

Učenici od 1. do 4. razreda srednjih škola iz područja likovne umjetnosti, povijesti likovne umjetnosti i teorije oblikovanja izražavali su se različitim likovnim tehnikama podređujući likovni izraz konceptualnom promišljanju uz teorijsko istraživanje i upotrebu tekstova koji usmjeravaju na ideju, akcije, intervencije i slično. Učenici su uz rad priložiti i tekst u formi kratke misli, citata ili obrazloženja. Na državnoj su razini učenici pisali esej (na računalima) na zadanu temu–poticaj.

Učenici od 1. do 4. razreda srednjih škola i škola koje obrazuju učenike u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna, ostvarili su likovne radove na zadanu temu–poticaj uključujući multimedijalne ili/i videoradove te trodimenzionalne forme. Radovi su realizirani u različitim materijalima s jasno vidljivim karakteristikama određenog odjela umjetničkog programa. Uz svaki rad učenici su priložili pisano objašnjenje, tj. opis rada.

Na državnoj su razini učenici su raditi flip book animaciju na temu „Transformacija crte“. Mogli su se izražavati na apstraktan i figurativan način ili kombinacijom obje krajnosti likovne izvedbe. Naglasak je bio stavljen na rukotvorenu vještinu i na neposrednost s materijalom u kojem se animacija izvodi.

Najuspješniji likovni radovi postavljeni na izložbi (svih šest kategorija), rezultat su kreativnosti i kvalitete koju su postigli učenici uz pomoć mentora. 

Učenicima su dodijeljena priznanja za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto u pet kategorija i četiri generacijske nagrade (za prvi, drugi, treći i četvrti razred) u jednoj kategoriji (ukupno 19 priznanja) a svim su mentorima uručene zahvalnice. Svi su učenici i mentori sudionici Natjecanja–izložbe LIK 2015. dobili pohvalnice i zahvalnice. Uz priznanja učenici su dobili majice (s otiskom svoga nagrađenog likovnog rada), knjige i slikarska platna. Nagrade za učenike sponzorirali su Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar, Turistička zajednica grada Vukovara, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru, OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru i Školska knjiga. 

Svečani program dodjele priznanja, pohvalnica i zahvalnica sudionicima Natjecanja–izložbe LIK 2015. koji su priredili učenici i učitelji škole domaćina OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara sa suradnicima, a upriličen je u Hrvatskom domu Vukovar. Potporu organizaciji pružila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djeletnosti Grada Vukovara gospođa Ana Živanović.

Sudionicima su se prigodnim riječima obratili ravnateljica škole domaćina Lidija Miletić, pročelnica Odjela za prosvjetu i šport Vukovarsko-srijemske županije dr. sc. Jadranka Mustapić Karlić i predsjednica Državnog povjerenstva Majda Leskovar, prof.

U glazbenom, plesnom, dramskom i recitatorskom dijelu programa, uz učenike zbora, sudjelovali su učenici Glazbenog odjela i Odjela suvremenog plesa škole domaćina te folklorna skupina mlađeg uzrasta i tamburaški sastav HGKD Dunav iz Vukovara. 

Izložbu je službeno otvorila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar (dvorac Eltz) i Marko Šošić. Otvorenju izložbe prisustvovao je i grof Georg Eltz Vukovarski, kojemu je darovan likovni rad. 

Učenici su s mentorima tijekom prijepodneva 29. travnja 2015., a u organizaciji škole domaćina, posjetili Spomen-dom Ovčaru, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, crkvu i samostan sv. Filipa i Jakova, Pastoralni centar sv. Bone i kulturne znamenitosti u središtu grada Vukovara.

 

Zvjezdana Prohaska, prof.
viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost

Dokumenti