Najave i izvješća / 4. siječnja 2010.

Stručni skup o povezanosti prirodoslovnih, tehničkih i društvenih sadržaja i državnoj maturi u Zagrebu

Stručni skup o povezanosti prirodoslovnih, tehničkih i društvenih sadržaja i državnoj maturi u ZagrebuTema jednodnevnog, međužupanijskog stručnog skupa nastavnika biologije i kemije srednjih škola, održanog 4. siječnja 2010. u prostorijama gimnazije Velika Gorica, bila je Povezanost prirodoslovnih, tehničkih i društvenih sadržaja, kao preduvjet kvalitete bioloških i kemijskih znanja. Sudionicima skupa predavanje je održala prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić na temu Kompetencije i njihovo mjerenje, a sudionici su imali prilike saznati kako se definiraju kompetencije, koja je uloga ishoda učenja i procesu planiranja i o načinima provjere i vrednovanja ishoda učenja. Predavanja, koja se odnose na strukturu i cilj državne mature iz biologije i kemije, obilježja očekivanih postignuća u ispitnim katalozima iz biologije i kemije te uporabu ispitnih kataloga i predstavljanje rezultata probne državne mature iz Biologije 2009. i Kemije 2009., održali su voditelji stručnih radnih skupina za biologiju mr. sc. Zrinka Pongrac Štimac, prof. savjetnik, a za kemiju doc. dr. sc. Nenad Judaš.

Stručni skup o povezanosti prirodoslovnih, tehničkih i društvenih sadržaja i državnoj maturi u ZagrebuO značenju Projektne nastave u prirodoslovlju govorila je mr. sc. Brankica Žugaj, i o nužnosti uvođenja metode projektnog učenja u nastavne planove i programe, čime bi se ona učinila ravnopravnom i fakultativno poželjnom nastavnom metodom. Navedeno je iznimno bitno u nastavi prirodoslovlja jer se provođenjem projektne nastave dodatno utječe na pobuđivanje interesa učenika za prirodne znanosti. Predstavljanje izložbe Darwin danas u prostorijama škole u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja i 150. godišnjice objavljivanja knjige Podrijetlo vrsta, kao rezultat uspješne suradnje British Councila, gđe Rosane Besednik, prof., i Agencije za odgoj obrazovanje dodatno je animiralo sudionike skupa da istu izložbu vide i njihovi učenici te da se upoznaju s aktivnostima koje promiču nastavne projekte u prirodoslovlju.

Stručni skup o povezanosti prirodoslovnih, tehničkih i društvenih sadržaja i državnoj maturi u ZagrebuSuvremeno poučavanje prirodoslovnih sadržaja i povezivanje informatičkih tehnologija s nastavom prirodoslovlja omogućila je i primjena Live Meetinga. Saznali smo što je Live Meeting, kako mu pristupiti i koje su mogućnosti korištenja webinara u nastavi prirodoslovlja. Navedeno su omogućile Željka Knezović, prof., viša savjetnica za informatiku AZOO-a u sklopu programa „Suradnici u učenju“, a Brigita Jurić Katunić, prof. biologije i kemije, izravnim javljanjem iz gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima.
Stručni skup nastavnika biologije i kemije u Velikoj Gorici bilježi iznimno dobru posjećenost i zainteresiranost sudionika za teme i raspravu.

Viša savjetnica za kemiju
Olgica Martinis, mag. spec.