Najave i izvješća / 2. ožujka 2022.

Predstavljene smjernice i upute za pisanje istraživačkih radova učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima iz astronomije

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je 22. veljače 2022. godine drugi online državni stručni skup iz astronomije. Državni stručni skup otvorila je uvodnim riječima ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i naglasila važnost tema iz astronomije u sustavu odgoja i obrazovanja.

Državni stručni skup obuhvaćao je teme iz područja astrofizike te teme u vezi s istraživačkim radovima učenika na državnim i međunarodnim razinama Natjecanja iz astronomije.

Doktorica znanosti Vernesa Smolčić dala je pregled od opće teorije relativnosti do supermasivne crne rupe u središtu Mliječnoga puta. Doktor znanosti Tomislav Terzić u predavanju je predstavio tehnike detekcije gama zraka  i najvažnije postojeće eksperimente u području gama-astronomije. Doktorica znanosti Željka Marija Bošnjak predstavila je nova opažanja i teorijski model ekstragalaktičkih bljeskova gama zračenja. Doktorica znanosti Ana Babić u svojem je predavanju pokazala primjenu koncepata elementarne astronomije na primjeru preliminarnih proračuna orbite umjetnih satelita. Smjernice i upute za pisanje istraživačkih radova učenika predstavila je doktorica znanosti Lana Ceraj, a Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike (IOAA) izlagao je diplomirani inženjer strojarstva Damir Hržina.

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 14,96 KB)

Preuzmi

Prezentacije i korisni materijali

(zip: 8,83 MB)

Preuzmi