Stručno usavršavanje / 6. srpnja 2011.

U Dubrovniku se usavršavaju učitelji hrvatske manjine u inozemstvu

Stručni skup za učitelje hrvatske manjine u inozemstvu te Hrvata u iseljeništvu i BiH održava se u Dubrovniku od 4. do 9. srpnja 2011. godine i okuplja 80 sudionika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Švedske.

dubrovnik_mPozdravnim govorima sudionicima su se obratili ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović, koji ih je upoznao s radom Agencije za odgoj i obrazovanje, posebno u području natjecanja, smotri i izvannastavnih aktivnosti učenika te Milan Bošnjak, viši stručni savjetnik u MZOŠ-u, koji je naglasio važnost njegovanja identiteta i komunikacije u unapređivanju rada učitelja hrvatske manjine u inozemstvu te govorio o oblicima pomoći obrazovanju hrvatskih manjina.

Prof. dr. sc. Ante Bežen, prodekan za nastavu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, u radionicama i na predavanju o identitetu hrvatskoga jezika sudionicima je govorio o ključnim sastavnicama identiteta jezika, s posebnim osvrtom na hrvatski jezik i njegov status u kontekstu pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji. Kao i svake godine temelj stručnog skupa su radionice izražavanja i stvaranja na hrvatskome jeziku koje vodi prof. dr. sc. Karol Visinko s Filozofskog fakulteta u Rijeci, zatim radionice hrvatskoga kao drugog i stranog jezika koje vodi viša savjetnica Tihana Radojčić, prof. (AZOO), radionice rodoljubne poezije koje vodi mr. Vesna Budinski s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu te radionice povijesti tema kojih su ove godine hrvatske legende i povijest, a vodi ih Loranda Miletić, prof., viša savjetnica za povijest (AZOO).

dubrovnik1_mNišta manje važan dio stručnog skupa je upoznavanje s kulturno-povijesnom i tradicijskom baštinom mjesta na kojem se stručni skup održava, pa su sudionicima ove godine o povijesti Dubrovačke republike te kulturno-povijesnoj baštini grada Dubrovnika govorili Frane Čizmić, prof., kustos Dubrovačkih muzeja te Marija Marušić Čizmić, prof., nastavnica Biskupske klasične gimnazije Ruđera Boškovića i učenici dubrovačkih škola koji su govorili o svojim projektima u području proučavanja zavičaja. Na poziv ravnateljice Dubravke Sarić sudionici su u prekrasnom prostoru Lazareta pogledali nastup Folklornog ansambla Linđo, koji  je nastupio i na svečanom otvaranju stručnog skupa. Uslijedili su razgled grada Dubrovnika i gradskih zidina uz stručno vodstvo te predavanje o povijesti dubrovačkog pomorstva kroz stoljeća Ljerke Dunatov i Ane Kaznačić, kustosica Pomorskog muzeja u Dubrovniku.

Ovaj stručni skup, već petu godinu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, vodi Renata Ozorlić Dominić, univ. spec., viša savjetnica za međunarodnu suradnju.