Stručno usavršavanje / 10. srpnja 2012.

Održan stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike pripadnika hrvatske nacionalne manjine, iseljenika i Hrvata u BiH

manjine2_mAgencija za odgoj i obrazovanje šestu godinu zaredom organizirala je stručno usavršavanje za poučavatelje pripadnika hrvatske nacionalne manjine, iseljenika i Hrvata u BiH koji diljem svijeta poučavaju hrvatski jezik i kulturu djecu hrvatskih državljana odnosno djecu kojima je hrvatski obiteljski jezik.
Na stručnom skupu, koji je održan od 2. do 7. srpnja 2012. godine u Vodicama, sudjelovalo je gotovo stotinu odgojno-obrazovnih radnika iz Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Kanade, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije (Vojvodine) i Švedske.
 
Na svečanom otvorenju skupa sudionicima se obratila gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev koja je pozdravila ovaj način usavršavanja učitelja, odnosno njihove stručnosti, u prenošenju znanja o hrvatskom jeziku i kulturi te zahvalila učiteljima na ljubavi koju ulažu u svoj rad da mladi izvan domovine ne bi zaboravili svoje podrijetlo. Ravnatelj Agencije Vinko Filipović posebno je naglasio rad Agencije u organizaciji i provedbi stručnog usavršavanja za učitelje izvan domovine u Hrvatskoj, ali i u zemljama u kojima oni žive – tako su se dosad usavršavali učitelji u Mađarskoj, Švedskoj, Bosni i Hercegovini, a već je planirana i suradnja u ostalim europskim državama.
manjine6_mPredavači i voditelji radionica su stručnjaci (sveučilišni profesori, savjetnici Agencije, učitelji praktičari) iz područja hrvatskoga jezika, književnosti, povijesti, geografije, vjeronauka, umjetnosti, biologije. Rad je organiziran u obliku predavanja, radionica i terenske nastave uz stručno vodstvo. Stručna voditeljica programa stručnog usavršavanja je pomoćnica ravnatelja Agencije Tihana Radojčić, prof.
Grad Vodice i Šibensko-kninsku županiju predstavila je dr. sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Imagolog dr. sc. Davor Dukić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je vrlo zapaženo predavanje na temu  Isto, a tako različito: o problemu prezentacije vlastite kulture. Teorijski i praktično te vrlo primjenjivo usmenom se hrvatskom književnošću pozabavila dr. sc. Evelina Rudan s istoga fakulteta. Dr. sc. Ante Nazor održao je predavanje i otvorio raspravu na temu Domovinski rat. Na radionicama koje su vodile više savjetnice Agencije sudionici su se bavili i tematizirali glagoljicu, Bibliju, biološku raznolikost Hrvatske te naravno hrvatski jezik i identitet.
Poseban doprinos stručnome skupu bilo je sudjelovanje ravnateljice ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO Ivane Lušić te naše poznate Ladarice Jadranke Gračanin-Putnik. Terensku nastavu, uz posjet Zadru i Ninu, upotpunio je posjet Osnovnoj školi Bartula Kašića u Zadru te Dječjem Vrtiću u Vodicama.
Vrijedno je napomenuti da je na skupu učiteljica Vesna Ljubić Sammartino, koja odlazi ove godine u mirovinu, održala radionicu u kojoj je predstavila svoj dugogodišnji rad u učenju i poučavanju hrvatskoga jezika u Moliseu (Italija), a Jagoda Iličić iz Tuzle, inače autorica udžbeničke literature iz hrvatskoga jezika, svoju knjigu priča.
Zanimanje za ovaj skup pokazali su i domaći i strani mediji – učiteljice iz Australije i Mađarske te učitelj iz Vojvodine gostovali su na TV Jadran, a događaj je medijski popratila Hrvatska kronika – manjinski program mađarske televizije.