Međunarodno sudjelovanje / 16. prosinca 2013.

SIRIUS Mreža europskih politika o obrazovanju djece i mladih migrantskog podrijetla

siriusSIRIUS Mreža europskih politika o obrazovanju djece i mladih migrantskog podrijetla (SIRIUS: European Policy Network on the education of children and young people with a migrant background) financirana je sredstvima Programa za cjeloživotno učenje (Life Lifelong Learning Programme – Call for proposals EAC/01/2011 – Decision no 1357/2008/EC of the European Parliament and of the Council EAC-2012-0688).

 

Projekt SURIUS započeo je s provedbom u siječnju 2012. godine sa 13 zemalja članica, a u 2013. godini umrežuje mnogobrojne partnerske institucije iz 17 zemalja. Planirano vrijeme provedbe je do kraja 2014. godine. Opći koordinator mreže (i prijavitelj) je španjolska organizacija Autonomno sveučilište Barcelona (Autonomus University of Barcelona). U projektu/mreži uključene su tri organicacije iz Republike Hrvatske: Forum za slobodu odgoja (nacionalni partner i koordinator nacionalne mreže), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH-a (nacionalni partner) i Agencija za odgoj i obrazovanje (nacionalni partner). Sve informaije o SIRIUS mreži opisane su u Pozicijskom dokumentu.

SIRIUS je Europska platforma/mreža namijenjena suradnji kreatora politika, istraživača i praktičara, koja olakšava razmjenu ideja te prijenos informacija i znanja. Mreža je ustanovljena da bi se promicao razvoj nacionalnih politika i politika Europske unije, zasnovanih na dokazima i testiranih u praksi. Mreža SIRIUS promiče razvoj snažne profesionalne zajednice učenja diljem Europe da bi transformirali obrazovanje djece i mladih doseljeničkog porijekla u Europskoj uniji. Cilj mreže SIRIUS je promicati bolju primjenu politike za proces cjeloživotnog učenja, a pažnja je usmjerena na tri međusobno povezana čimbenika: primjena politika, školovanje i obrazovna potpora. Ključni elementi vizije SIRIUS mreže mogu se grupirati u četiri skupine: općenito kvaliteta školskog sustava, raznolikost škola, mjere ciljane za doseljene učenike te upravljanje i integriranje u društvo.

Agencija za odgoj i obrazovanje uključila se u rad SIRIUS mreže u 2013. godini te će nastaviti s radom u 2014. godini. Cilj sudjelovanja Agencije za odgoj i obrazovanje je dvojak. S jedne strane sudjelovanje je nastavak dosadašnje podrške i osiguranja kvalitetnoga stručnog usavršavanja hrvatskih učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u radu s učenicima migrantskog prodrijetla koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik, a imaju pravo na školovanje u Republici Hrvatskoj. S druge strane aktivnim sudjelovanjem u dijalogu na europskoj razini te razmjenom iskustva i primjera dobre Agencija jača ljudske kapacitete da bi i nadalje redovito i pravovremeno osiguravali relevantnu podršku svim zainteresiranim dionicima odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj u svojoj nadležnosti. Pitanje kvalitetnog uključivanja djece migrantskog podrijetla u odgojno-obrazovni sustav svakako postaje relevantnije od trenutka ulaska, tj. punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji.

Službena stranica SIRIUS projekta

http://www.sirius-migrationeducation.org/

Dokumenti