Međunarodno sudjelovanje / 19. svibnja 2010.

Posjet sveučilišnih profesora iz Republike Irske AZOO-u

Hrvatskim odgojno-obrazovnim radnicima predstavljen irski sustav školstva. Inspektorat u Irskoj svoja izvješća objavljuje na internetskim stranicama da bi bila dostupna svima

Dr. sc. Padraig O DuibhirProfesori sa Dablinskog sveučilišta iz Republike Irske dr. sc. Padraig O Duibhir i dr. sc. Therese Dooley boravili su 17. i 18. svibnja 2010. godine u radnom posjetu Agenciji za odgoj i obrazovanje. Dolazak gostiju iz Irske bila je prilika da se naši odgojno-obrazovni radnici upoznaju sa osnovnim značajkama i strukturom irskom obrazovnog sustava, ali i da mi pokažemo kako funkcionira hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Dr. sc. Therese Dooley Dr. sc. Padraig O Duibhir, doktor primijenjene lingvistike i irskoga jezika i dr. sc. Therese Dooley, doktor metodike matematike, oboje sa College of Dublin City University, predstavili su djelatnicima Agencije za odgoj i obrazovanje i odgojno-obrazovnim radnicima irski obrazovni sustav. Između ostalog iznijeli su da djeca u Irskoj već sa četiri godine kreću u osnovnu školu koja traje do 12 godina. U osnovnoj školi nema brojčanog ocjenjivanja učenika, već učitelji na kraju godine pišu izvješće i zapažanja o radu učenika. Predmeti su podijeljeni u šest područja i ima ih ukupno 11, s time da primjerice učenici imaju jednaki broj sati, tri sata tjedno, nastavu iz umjetničkih predmeta i nastavu iz prirodoslovnih predmeta. Srednju školu, koje su uglavnom privatne, upisuju sa 13 godina i ona traje šest godina, s time da nakon treće godine učenici imaju slobodnu školsku godinu.

predavanja_irci_mNacionalni kurikulum u Irskoj je uveden 1999. godine i prema riječima dr. sc. Padraig O Duibhira, promjene koje su se događale u sustavu odgoja i obrazovanja rađene su u partnerskom odnosu s roditeljima.
– Shvatili smo da je uloga roditelja jako bitna za razvoj djece i zato smo njih aktivno uključili u promjene. Takav pristup malo usporava reforme, ali je rezultat vredniji – zaključio je dr. sc. Padraig O Duibhir.
Hrvatske odgojno-obrazovne radnike koji su sudjelovali na prezentaciji, njih 60-ak, među ostalim zanimalo je kao se provodi sustav vrednovanja u školama u Irskoj.

Gosti iz Irske objasnili su da sve škole imaju obvezu koristiti standardizirane testove, vanjsku evaluaciju u školama svakih pet do sedam godina radi državni inspektorat, a ponovno se uvode i povremeni posjeti inspektora učiteljima. Sva izvješća inspektorat objavljuje na svojim internetskim stranicama da budu dostupni svima.

Pomoćnica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanja Sanja UrekNa kraju izlaganja dr. sc. Padraig O Duibhir pojasnio je da osnovna razina obrazovanja učitelja u Irskoj traje tri godine, za što oni smatraju da je nedovoljno dugo za stjecanje kompetencija osnovnoškolskog učitelja.

Pomoćnica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanja Sanja Urek upoznala je goste iz Irske s hrvatskim odgojno-obrazovnim sustavom. U sklopu toga posjetili su OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, gdje su se upoznali s načinom provođenja stručnih ispita. Razgovarali su i s dr. sc. Tajanom Ljubin Golub prodekanicom za međunarodnu suradnju Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, gdje su se pobliže upoznali kako teče sustav obrazovanje učitelja i nastavnika u Hrvatskoj.

Detalje o irskom obrazovnom sustavu možete potražiti na: http://www.ncca.ie/, http://www.ppds.ie/, http://www.slss.ie/ , http://www.sess.ie/, http://www.t4.ie/