Međunarodno sudjelovanje / 24. ožujka 2011.

Agencija za odgoj i obrazovanje nastavlja suradnju s poučavateljima pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu

Hrvatska manjinska samouprava iz Koljnofa (Gradišće, Mađarska) i Agencija za odgoj i obrazovanje organizirali su od 17. do 20. ožujka 2011. stručno usavršavanje za poučavatelje pripadnika hrvatske nacionalne manjine u mađarskom Gradišću.

foto4_mVoditeljice programa Ingrid Klemenčić, predsjednica Hrvatske manjinske samouprave Koljnofa i učiteljica u OŠ „Mihovil Naković“ Koljnof i Tihana Radojčić, savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje organizirale su stručno usavršavanje za odgojitelje, učitelje i nastavnike pripadnika hrvatske nacionalne manjine. Cilj predavanja i radionica bio je osnažiti stručne kompetencije sudionika za poučavanje hrvatskog kao drugog jezika.

Više od četrdesetero poučavatelja iz Koljnofa, Sombatela, Hrvatskog Židana, Petrovog Sela, Bizonje, Horpača, Gornjeg Čertara i Kemlje izrazilo je zadovoljstvo i oduševljenje ovakvom suradnjom te nadu u njen nastavak.

Na svečanom otvaranju stručnog usavršavanja nastupili su školski plesači i tamburaški sastav Osnovne škole „Mihovil Naković“ iz Koljnofa, tamburaški sastav „Koljnofski tamburaši“ i folklorna skupina „Koljnofsko kolo“. Nakon kulturnog programa održan je okrugli stol na kojem se raspravljalo o položaju hrvatskog jezika u Gradišću i Mađarskoj te odnosu gradišćanskohrvatski i hrvatski standardni jezik.

U sklopu posjeta Gradišću domaćini su organizirali i posjet gradu Sopronu i galeriji Trudice Domnanović u Velikom Borištofu.

Medijski su stručno usavršavanje popratili Hrvatski glasnik, Tjednik Hrvata u Mađarskoj, Hrvatske novine, tjednik Gradišćanskih Hrvatov.