Objave / 15. siječnja 2021.

Velik interes učitelja i nastavnika za stručna usavršavanja o psihosocijalnoj podršci u kriznim situacijama

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Društvom za psihološku pomoć, organizirali su 15. siječnja 2021. godine dva webinara, koji su s obzirom na aktualnost i važnost teme privukli pozornost velikog broja odgojno-obrazovnih radnika. Na webinarima naslovljenima Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama sudjelovalo je više od 600 učitelja i nastavnika s područja pogođenih potresom Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba.

Stručna predavanja o psihosocijalnoj podršci u kriznim situacijama odgovor su Ministarstva i Agencije na potrebe učitelja i nastavnika za stručnom pomoći i snalaženjem u kriznim situacijama. – Ovim webinarima pokušavamo iznaći odgovore i dati potporu učiteljima i nastavnicima, ali posredno preko njih i učenicima, da se što lakše nose sa stresnim situacijama, te da znaju kako pomoći učenicima koji su također doživjeli stres – uvodno je istaknula dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. – Važno je ukazati mladima, za koje smo odgovorni, da su stres i bojazan za vlastiti život normalni, ali i da se iz svake krize treba naći perspektiva izlaza i biti optimističan – poručila je učiteljima i nastavnicima ravnateljica Agencije.

Održani webinari prvi su u nizu stručnih usavršavanja na ovu temu koje će organizirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Društvo za psihološku pomoć. Darko Tot, načelnik Sektora za darovite i djecu s teškoćama te informacijsku potporu sustavu odgoja i obrazovanja u MZO-u, najavio je održavanje idućega tjedan još četiri webinara i zahvalio partnerima što su prepoznali važnost usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika i pružili im potporu u kriznim situacijama, ali i nalaženja odgovora za što lakše suočavanje s posljedicama doživljenoga stresa. Sudionike webinara pozdravio je i pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin, prof.

O tomu kako učitelji i nastavnici mogu pomoći sebi te kako pružiti podršku učenicima u kriznim i stresnim situacijama predavanja su održali Željka Čolović-Rodik, prof., iz II. osnovne škole u Varaždinu i doc. dr. sc. Linda Rajhvajn Bulat iz Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U predavanjima je naglašena činjenica da su snažni potresi koji su pogodili središnju Hrvatsku većini današnje djece i učenika prva značajna kriza i stresna situacija u životu i, za razliku od odraslih koji često imaju prethodno iskustvo kriznih događaja, oni nemaju adekvatnih odgovora na brojna pitanja. Zato je vrlo bitno slušati mlade, razgovarati s njima o kriznim situacijama koje prolaze i biti im podrška da što lakše i bez trauma prođu kroz stresna razdoblja.

Webinar na temu Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama provela je dr. sc. Vesna Ivasović, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Sljedeći webinari s istom temom održat će se 18. i 19. siječnja 2021. a prijave su moguće na ettaedu.azoo.hr.

  • 18. siječnja 2021. s početkom u 10:00 sati za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije
  • 18. siječnja 2021. s početkom u 15:00 sati za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje s područja grada Zagreba
  • 19. siječnja 2021. s početkom u 10:00 sati za odgojitelje, stručne suradnike i ravnatelje s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije
  • 19. siječnja 2021. s početkom u 16:00 sati za odgojitelje, stručne suradnike i ravnatelje s područja grada Zagreba