Objave / 15. veljače 2022.

Veleposlanik Države Izrael Nj. E. Ilan Mor u posjetu ravnateljici Brezak Stamać

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać primila je 14. veljače 2022. godine u radni posjet veleposlanika Države Izrael Nj. E. Ilana Mora. Uvodno je ravnateljica Brezak Stamać ukratko opisala aktivnosti koje Agencija za odgoj i obrazovanje kontinuirano provodi u području poučavanja i učenja o holokaustu, od 2006. godine. Nadalje, istaknuta je suradnja Agencije s različitim međunarodnim partnerima koji se bave istraživanjem i poučavanjem holokausta, kao i širenje suradnje u ovome području sa Šoa akademijom Židovske općine u Zagrebu.

Bilo je riječi o suradnji Agencije i Yad Vashema, svjetskog centra za sjećanje na holokaust, koji se nalazi u Izraelu, a s kojim Agencija dugi niz godina surađuje temeljem sporazuma o suradnji. Dvije ustanove zajednički djeluju u području stručnoga usavršavanja hrvatskih učitelja i nastavnika za poučavanje o holokaustu te za primjenu nastavnih materijala koje Yad Vashem priprema i prevodi na hrvatski jezik.

Razmatralo se mogućnosti jačanja suradnje između Agencije i Yad Vashema, a Nj. E. Ilan Mor i ravnateljica Brezak Stamać nadaju se da će ponovno biti moguće organizirati stručna usavršavanja za hrvatske učitelje i nastavnike uživo u Yad Vashemu. Iako se tijekom pandemije kontinuitet suradnje održao u digitalnome okružju, istaknuta je važnost iskustvenoga učenja uživo na mjestima sjećanja i izravno kroz predavanja i radionice uživo.