Objave / 28. lipnja 2018.

Učenici državni i međunarodni prvaci nagrađeni Oskarom znanja

Oskar1_mAgencija za odgoj i obrazovanje, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog sabora i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zajednicom županija organizirala je 28. lipnja 2018. godine u Zagrebu  svečanu dodjelu Oskara znanja državnim i međunarodnim prvacima.

Oskar2_mNajznačajnijom nagradom i priznanjem u obrazovanju Oskarom znanja za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju nagrađena su 202 učenika osnovnih i srednjih škola i 179 mentora, učitelja i nastavnika koji su ih pripremali i pratili na natjecanjima. Za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima nagrađen je 81 učenik i 43 mentora. Višestruki prvaci, 37 učenika koji su ostvarili iznimne rezultate na više državnih i međunarodnih natjecanja, nagrađeni su posebnom nagradom, digitalnom kamerom.

64f07eec-1bc3-4094-9be9-84c5de566148_1_mNa svečanosti, održanoj na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, čestitke nagrađenima uputili su prodekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jurica Pavičić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, izaslanica predsjednika Vlade ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Sanja Putica  i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Oskar3_ma5863cc8-88d0-4f00-b3ec-1f5507d116f9_mPredsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je s ponosom prihvatila pokroviteljstvo te kazala da ovakvi projekti moraju imati punu potporu svih društvenih snaga zbog promicanja izvrsnosti, znanja i pozitivnog natjecateljskog duha među mladima. Treba poduprijeti upravo ovakve nagrade koje sustavno prepoznaju izvrsnost naših učenika na brojnim međunarodnim i domaćim natjecanjima znanja, dodala je te podsjetila da konstantno ističe i zagovara potrebu provedbe obrazovne reforme koju smatra jednim od ključnih nacionalnih projekata, neophodnog za rast i razvoj ne samo gospodarstva, nego i društva u cjelini.

Oskar4_mOskar7_m-Iznad svega držim kako obrazovna reforma mora uključiti suvremeni način učenja, učenja za život, a ne za ocjenu. Učenja koje podrazumijeva razvoj logičnog razmišljanja, zaključivanja i primjene znanja, a nikako reprodukciju podataka. Samo ćemo tako dobit na tržištu rada mlade ljude koji spremno dočekuju promjene i interdisciplinarnost koju današnji svijet razvoja podrazumijeva. Obrazovani mladi ljudi naš su iznimno vrijedan kapital koji ne smijemo olako prepustiti individualnim uspjesima i neizvjesnoj budućnosti, odnosno obrazovati ih i ulagati u njih, a onda ih pustiti da traže posao u inozemstvu – naglasila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Oskar8_mMinistrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak  čestitavši nagrađenima i njihovim mentorima na izvrsnosti naglasila je da jedino izvrsnost može Hrvatsku probuditi iz letargije. Za nju kao ministricu obrazovanje, istaknula je,  dodjela Oskara znanja je najvažnija proslava u cijeloj godini s obzirom da su pod svijetlima reflektora učenici koji predstavljaju budućnost, i to svijetlu budućnost. Istaknula je i da je Ministarstvo ove godine, u odnosu na prošlu, učetverostručilo sredstva namijenjena za podršku darovitim učenicima.

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Sanja Putica nagrađenima je poručila da želi da u budućnosti svojim primjerom budu temelj razvoja države i njezinog prosperiteta, posebice obrazovnog sustav kojeg treba unaprijediti i modernizirati, ali i sačuvati temeljne vrijednosti koje ova država baštini.

Oskar6_mČestitke nagrađenima uputila je i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković te ih pozdravila  u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i viših savjetnika, koji su s puno truda i posvećenosti organizirali državna natjecanja.

– Danas smo svi ovdje da se poklonimo vašem znanju, kreativnosti i beskrajnom trudu  koji ste uložili da bi zaslužili Oskar znanja. Vi ste najbolji od najboljih – naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković. Zahvalila je i mentorima učenika koji su ih brižno i savjesno pripremali za natjecanja, ravnateljima škola i roditeljima učenika.- Vi ste zalog da će nam budućnost biti bolja i čvrsto vjerujem da ćete jednoga dana donositi važne odluke u zajednicama u kojima ćete živjeti i ostvarivati se kao humana bića – istaknula je Jadranka Žarković-Pečenković i poručila nagrađenima da budu skromni prema talentima koji su im darovani i da čine sve, ne samo da postanu najbolji u znanstvenim disciplinama kojima će se baviti, nego i najbolji ljudi, odgovorni, moralni, savjesni s puno empatije i razumijevanja za druge i njihove potrebe.

Oskar5_mU ime svih nagrađenih učenika zahvalio se Ilija Srpak, peterostruki dobitnik Oskara znanja, učenik Prve gimnazije Varaždin.

Skulpture Oskara znanja već niz godina izrađuju učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom „August Šenoa“ iz Garešnice.  Svečanu dodjelu Oskara znanja  glazbenim nastupima uveličali su učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

Dobitnici nagrada fotografije sa svečanih dodjela Oskara znanja mogu zatražiti od  Digitalnog Foto Studia IPIK, e-mail: ipik@ipik.hr, telefon: 01/4830-32301/4830-323 .

Nagrađeni učenici i mentori