Objave / 8. siječnja 2021.

Učenje i poučavanje u nastavi informatike/računalstva i tehničke kulture u izvanrednim okolnostima

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike informatike i učitelje tehničke kulture s krovnom temom Učenje i poučavanje u nastavi informatike/računalstva i tehničke kulture u izvanrednim okolnostima održan je 7. siječnja 2021. godine u online okruženju na platformi Zoom. S obzirom na aktualnost i zanimljivost teme, na stručno usavršavanje prijavilo se više od 950 učitelje i nastavnika.

U uvodnom dijelu sudionike je pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać koja je istaknula da se Agencije za odgoj i obrazovanje i u ovim okolnostima pandemije brine o učiteljima i nastavnicima, te je naglasila da će Agencija uvijek pronaći način da dođe do svih odgojno-obrazovnih radnika, pa i onih na područjima koja su pogođena potresom.

Predavanja na skupu bila su posvećena temama o tomu na koji način podučavati informatiku i tehničku kulturu u izvanrednim okolnostima. O metodičkim preporukama za poučavanje nastave Informatike u izvanrednim okolnostima predavao je doc. dr. sc. Goran Hajdin s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. Poučavanje programiranja u izvanrednim okolnostima bila je tema predavanja doc. dr. sc. Martine Holenko Dlab sa Sveučilišta u Rijeci. Poučavanju robotike i programiranja kroz primjenu simulatora online bila je tema predavanja doc. dr. sc. Stjepana Kovačevića i Joze Pivca, prof., s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. O specifičnosti nastave Tehničke kulture u izvanrednim okolnostima predavanje je održao mr. sc. Darko Suman iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu.  

Evaluacija stručnoga usavršavanja, koje je proveo i sumirao voditelj skupa Eugen Ban, viši savjetnik za informatiku i tehničku kulturu, pokazala je veliko zadovoljstvo odabranima sadržajima i predavačima na skupu. U nastavku objavljujemo predavanja održana na skupu te evaluaciju skupa.

Poučavanje nastave Informatike u izvanrednim okolnostima – metodičke preporuke

(pdf: 790,66 KB)

Preuzmi

Online poučavanje programiranja u izvanrednim okolnostima

(pdf: 3,34 MB)

Preuzmi

Online poučavanje robotike i programiranja kroz primjenu simulatora

(pdf: 1,92 MB)

Preuzmi

Specifičnosti nastave Tehničke kulture u izvanrednim okolnostima

(pdf: 3,10 MB)

Preuzmi

Alice 3 u online okruženju

(pdf: 2,35 MB)

Preuzmi

Evaluacija stručnoga skupa

(pdf: 236,36 KB)

Preuzmi