Objave / 18. prosinca 2019.

U Zagrebu održan simpozij Filozofija, obrazovanje i škola

Simpozij s temom Filozofija, obrazovanje i škola, koji je organiziralo Hrvatsko-filozofsko društvo uz podršku i suorganizaciju Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je od 12. do 14. prosinca 2019. u prostorijama Školske knjige u Zagrebu.

Na početku simpozija sudionicima i gostima pozdravnim riječima obratili su se  predsjednik Hrvatskoga filozofskog društva, izv. prof. dr. sc. Tomislav Krznarić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, pomoćnica ministrice, izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, predsjednica Programskog odbora skupa, mr. sc. Perislava Bešić Smlatić i dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Uprave nakladničkog poduzeća „Školska knjiga“. Plenarno izlaganje održao je akademik Mislav Ježić.

Na simpoziju se raspravljalo o odnosu filozofije i odgoja i obrazovanja u različitim filozofijskim sustavima, povijesnofilozofijskom pristupu obrazovanju, filozofiji i sustavima formalnog obrazovanja, ulozi filozofije u srednjoškolskoj nastavi, obrazovanju kao sustavu i obrazovanje kao pobuni, obrazovanju i ideologiziranoj konstrukciji društva, filozofijskom propitivanju fenomena sustavnog obrazovanja, obrazovanju i neobrazovanosti, kritici  struktura formalnog obrazovanja, fenomenu reforme obrazovanja – filozofijsko promišljanje, filozofiji i alternativnim školama – pogled iz područja obrazovnih znanosti, radikalnom pristupu obrazovanju te obrazovanju i tehnologiji.

Održan je okrugli stol na temu Može li srednjoškolska nastava prema novom kurikulu odgovoriti izazovu vremena? Otvorena su brojna pitanja i problemi vezani za realizaciju kurikula iz Filozofije.

Tema simpozija privukla je veliki broj srednjoškolskih nastavnika koji su uz predstavnike akademske zajednice aktivno sudjelovali u radu simpozija.