Objave / 22. listopada 2019.

U Vukovaru održana konferencija o obrazovanju i socijalnoj integraciji u višeetničkim zajednicama

Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta iz  Zagreba i Zaklada Friedrich-Ebert-Stiftung u Vukovaru su 17. listopada 2019. održali Konferenciju pod nazivom –  Obrazovanje i socijalna integracija u višeetničkim zajednicama. Sve prisutne pozdravila je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanje Lidija Kralj i  ravnateljica  Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. 

U ovom istraživanju, koje je vodila prof. dr. Dinka Čorkalo Biruški, sudjelovali su učenici iz 35 osnovnih i srednjih škola, iz 110 razreda, u četiri višeetničke zajednice (češka, srpska, talijanska, mađarska) u Hrvatskoj, a cilj je bio usporediti i analizirati rezultate upravo prikupljene u Vukovaru i neposrednoj okolici. Prikazani su rezultati doživljaja školske klime među učenicima, te pokazatelji međuetničkih odnosa učenika u školi i široj zajednici.

Na okruglom stolu koji je uslijedio nakon prezentacije rezultata istraživanja raspravljalo se o ulozi škole u socijalnoj integraciji djece. Ravnateljica Agencija za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać tom je priliko zaključila da je škola mjesto socijalne integracije djece te je za očekivati da će se kroz sport i slobodne aktivnosti najlakše premostiti različitosti.