Objave / 28. studenoga 2019.

U Moskvi predstavljene hrvatske SHE škole koje promiču zdravlje

Viša savjetnica za kemiju Agencije za odgoj i obrazovanje mr. Olgica Martinis sudjelovala je od 20. do 22. studenoga 2019. u Moskvi na 5. konferenciji Europske mreže škola koje promiču zdravlje (Schools for Health in Europe) na kojoj je predstavila način mentoriranja te provođenja projektnih aktivnosti u hrvatskim školama uključenim u mrežu SHE škola. Konferencija s temom „Zdravlje, dobrobit i obrazovanje: izgradnja održive budućnosti“  bila je namijenjena predstavnicima SHE mreže škola u Europi i centralnoj Aziji, a okupila je velik broj sudionika, učitelja, koordinatora i istraživača.

Teme konferencije bile su usmjerene na holistički pristup u promicanju zdravlja, odgoja i obrazovanja o zdravlju u školi, umrežavanje i međusektorsku suradnju, inovativne pristupe pri radu s učenicima s teškoćama, digitalnim medijima te uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije u promociji zdravlja u školi. Osim izlaganja, vrlo dinamičnih diskusija i panel-rasprava, sudionici su imali prilike vidjeti izložbu postera učenika polaznika SHE škola. U završnici konferencije istaknuti su zaključci, koji među ostalim govore o potrebi mijenjanja pristupa edukaciji o zdravlju sukladno suvremenim promjenama uvjeta života, rasta i razvoja djece i mladih.

Početkom 90-ih godina Svjetska zdravstvena organizacija, Vijeće Europe i Komisija Europske Unije pokrenuli su inicijativu za osnivanje Europske mreže škola koje promiču zdravlje. Škole uključene u SHE mrežu nastoje programe poučavanja o zdravlju uklopiti u postojeće programe škola, a cilj je svaku školu učiniti školom koja promiče zdravlje. Nadalje se promicanjem zdravlja u školama nastoji povezati djelovanja zaposlenih u odgoju i obrazovanju i zdravstvu u zemljama članicama EU. U Hrvatskoj su početkom 90-ih bile uključene 44 osnovne škole, a od kraja lipnja 2017. službeni je certifikat SHE škola, dobilo 8 srednjih škola. Pri realizaciji projektnih zadataka u školama, surađuju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Agencija za odgoj i obrazovanje. Budući da je interes za uključivanje u SHE škole velik, od rujna 2019., radu SHE škola pridružile su se nove četiri srednje škole. Nakon izlaganja i diskusije, zaključeno je da je hrvatski model mentoriranja novouključenih škola pomoć drugim SHE školama pri njihovu uključivanju u postojeću mrežu škola.