Objave / 1. rujna 2023.

U Dubrovniku održan međunarodni stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika izvan sustava MZO-a RH-a

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, od 21. do 24. kolovoza 2023. godine u Dubrovniku, održan je četverodnevni međunarodni stručni skup namijenjen odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima koji poučavaju pripadnike hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u okviru redovnog sustava odgoja i obrazovanja. Na stručnom skupu sudjelovalo je 34 sudionika, od toga 2 iz Austrije, 1 iz Kanade, 15 iz Mađarske, 15 iz Srbije te 2 iz Rumunjske.

Teme skupa koji Agencija svake godine organizira za ovu ciljnu skupinu uvijek su vezane uz hrvatski jezik i književnost, hrvatsku povijest te kulturnu i prirodnu baštinu. Ove godine skup je posvećen važnoj obljetnici – obilježavanju 540. godina prve tiskane knjige na hrvatskome jeziku – „Misala po zakonu Rimskog dvora”, koji je tiskan 1483. godine na glagoljici te je glagoljica bila središnja tema skupa.

Stručni skup je započeo himnom Republike Hrvatske „Lijepa naša domovino“, a sudionicima su se pozdravnim govorima obratili Daria Kurtić, prof., v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je sudionike upoznala s ulogom Agencije u sustavu odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske te programom skupa, potom Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je informirao sudionike o aktivnostima i projektima koje Središnji državni ured za njih organizira te doc. dr. sc. Iva Ivanković, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja koja je upoznala sudionike s aktualnim projektima MZO-a čiji rezultati bi njima mogli biti korisni u radu.

Prvo predavanje „Skriptori, skriptoriji, dvorske kancelarije srednjega vijeka“, održao je Ivan Viđen, dipl. povjesničar umjetnosti i arheolog, dajući širok uvid u djelatnost i umjetnost rukopisnog stvaranja knjiga, a potom su uslijedila predavanja znanstvenika Staroslavenskog instituta vezana uz glagoljicu i prvotisak: dr. sc. Ana Šimić održala je izlaganje „Glagoljica i glagoljaštvo“ te objasnila povijest glagoljice kroz stoljeća i njezinu važnost u jezičnom i kulturnom smislu, dr. sc. Ana Mihaljević u predavanju „Inkunabule i hrvatska srednjovjekovna pismena kultura u digitalnome svijetu“ objasnila je pojam inkunabule te upoznala sudionike s mrežnim izvorima, poput glagoljica.hr, kao i obrazovnim igrama Staroslavenskog instituta za učenje glagoljice https://stin.hr/obrazovne-igre/. Dr. sc. Igor Medić, u predavanju „Glagoljični prvotisak – Misal po zakonu rimskoga dvora“ objasnio je nastanak Misala te njegov izgled, sadržaj i povijest. Posljednje predavanje na skupu „Romanička arhitektura na istočnom Jadranu između benediktinske reforme i uzleta komuna“ održala je doc. dr. sc. Ana Marinković s Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pokazala sudionicima primjere romaničke sakralne arhitekture na Jadranu, uzore po kojima su građeni te njihova zajednička obilježja.

Sastavni dio skupa bile su radionice, a sudionici su u malim skupinama tijekom tri dana sudjelovali u svakoj od njih. Radionicu „Tragom glagoljice u fragmentima povijesti hrvatske srednjovjekovne knjige“ vodila je viša savjetnica Barbara Beronja, prof., radionicu „Povijesni okvir nastanka i širenja glagoljice“ viša savjetnica Loranda Miletić, prof., a radionicu „Inicijal /ilustracija glagoljičnog slova“ viša savjetnica Zvjezdana Prohaska, prof. Stručni skup završio je posjetom srednjovjekovnim lokalitetima spomeničke baštine u Konavlima, uz stručno vođenje Helene Puhare, kustosice Muzeja i galerija Konavala te su sudionici posjetili crkvu Sv. Barbare, Sokol grad i Franjevački samostan.