Objave / 29. studenoga 2022.

Savjetnici Agencije u važnoj funkciji edukatora hrvatskim učiteljima i nastavnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 25. i 26. studenoga 2022. održana su predavanja i radionice u šest sesija, koje su proveli viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Dvodnevne edukacije su bile namijenjene učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola u nastavi na hrvatskom jeziku u pet županija Federacije BiH, a koji su radili na kurikulskim dokumentima koji su pretpostavka reformskim procesima. Edukaciji je pristupilo 89 polaznika, učitelja i nastavnika iz pet županija Federacije BiH. Nositelj i provoditelj ovoga važnog i opsežnog projekta edukacija jest Agencija za odgoj i obrazovanje, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ispred domaćina nazočili su i dali podršku nastavnicima i učiteljima, te popratili organizaciju edukacija, Mario Mikulić, pomoćnik ministrice Mikulić Županije Zapadnohercegovačke te Željko Ćorić, ravnatelj Zavoda za školstvo Mostar, djelatnici Zavoda za odgoj i obrazovanje u Širokom Brijegu.

Nastavnicima i učiteljima uvodno se obratila ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać koja je u svom obraćanju predstavila dvanaest viših savjetnika i vanjsku suradnicu profesoricu savjetnicu. – Ovaj tim vrsnih viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje  surađivao je u provedbi i pružanju podrške školama u Hrvatskoj u provedbi novih kurikula u reformi „Škola za život“ – istaknula je ravnateljica. – Bili su aktivni suradnici u radnim skupinama za izradu dokumenata predmetnih kurikula, koordinirali su u izradi materijala za nastavu na daljinu tijekom 2020 – 2022., provode edukacije učitelja i nastavnika za predmetne kurikule, prate i nadziru kvalitetu škola u Hrvatskoj, članovi su radnih skupina za izradu nacrta ispita i ispitnih kataloga za državnu maturu. Veliko iskustvo svakako je omogućilo pružanje stručne pomoći u educiranju nastavnika u predmetnim područjima Hrvatski jezik, Matematika, Strani jezik, Povijest, Geografija, Fizika, Kemija, Priroda i Biologija, Likovna kultura/umjetnost, Glazbena kultura/umjetnost, Politika i gospodarstvo i Sociologija, Razredna nastava. To iskustvo velikodušno žele podijeliti s hrvatskim učiteljima i nastavnicima u Federaciji BiH – istaknula je.

U zaključnom obraćanju predstavila je program dvodnevne edukacije, te najavila da će treći ciklus biti u ožujku 2023. godine u trajanju od dva dana, te četvrti ciklus od jednoga dana, u školama u Republici Hrvatskoj kako bi hrvatski nastavnici i učitelji iz Federacije BiH pratili suvremene pristupe učenju i poučavanju, izradu digitalnih nastavnih materijala kao i vrednovanje učenika u neposrednom razrednom okruženju.

Prvi dan sudionici su sa svojim voditeljima edukacije pratili strukturu kurikulskih dokumenata, odgojno-obrazovne ciljeve poučavanja, povezanost s drugim predmetima, kurikulsko planiranje, dok je drugi dan bio posvećen vrednovanju ostvarenih odgojno-obrazovnih ishoda.