Objave / 12. prosinca 2017.

Najizvrsniji odgojitelji i učitelji poručuju da je privilegija učiti djecu i mlade

pro1_mNa svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 8. prosinca 2017. najkvalitetnijim odgajateljima, odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof., i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja mr. sc. Hrvoje Šlezak, uručili su Odluke o napredovanju u više zvanje mentora i savjetnika. Promaknućem u više zvanje nagrađeno je 630 djelatnika osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića.

pro2_m– Odgajatelji, odgojitelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici u školama i dječjih vrtićima rade jedan od najodgovornijih poslova u društvu te s puno strpljenja, entuzijazma, intrizične motivacije, mnoštva emocija i profesionalnosti usmjeravaju mlade generacije. Svečanom promocijom Agencija za odgoj i obrazovanje želi pokazati da je rad odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja, posebno onih koji se ističu svojim zalaganjem i radom s djecom i učenicima, prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav cijeni. Njihov predani rad i kvalitetu prepoznali su i procijenili viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje te su samim time poslali poruku da se napredovanjem u zvanje želi nagraditi najbolje u sustavu – istaknula je Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

pro3_mPromovirani pokazuju da se spremno nose sa svim izazovima i novim zadaćama, a to je moguće samo zahvaljujući naporima koje odgojno-obrazovni radnici ulažu u osobni profesionalni razvoj, stjecanje novih vještina i kompetencija te radom na mnogobrojnim projektima, naglasila je.

 

Fotoalbum

{galerija}promocija2017{/galerija}

– Svečani događaj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, samo je potvrda vašega predanog rada, strpljenja, i prije svega ljubavi koju ulažete u poučavanje naše djece i mladih, poručila je promoviranima dr. sr. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Naglasila je koliko je rad učitelja i nastavnika od neizmjernog značaja, jer potiče, ne samo razvoj svakog pojedinca, već je i temelj napretka društva u cjelini.

pro4_mU današnje moderno doba koje zahtijeva mnoge promjene u pristupu odgoju i obrazovanju; nove kompetencije, usvajanje novih znanja i drugačiji pristup temelji su razvoja odgojno-obrazovnog sustava. Mr. sc. Hrvoje Šlezak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, čestitavši promoviranima, istaknuo je da su upravo oni zbog svog pristupa poslu, ljubavi koju ulažu u obrazovanje djece i mladih, prepoznati kao najbolji od najboljih.

– Za drugačiji pristup odgoju i obrazovanju potreban je velik trud, ali i ljubav za posao i zvanje koji ste odabrali. Naša djeca i učenici svakim su danom sve zahtjevniji, a bez stalnog usavršavanja, izmjene oblika i metoda poučavanja te pripreme različitih didaktičkih materijala ne može se ostvariti povjerena nam zadaća odgojitelja i poučavatelja naše djece i učenika. Uvjeren sam da je upravo vaš rad s djecom i učenicima, vaša suradnja s kolegicama i roditeljima bila najvažnije mjerilo temeljem kojega ste promovirani u mentore i savjetnike – naglasio je državni tajnik mr. sc. Hrvoje Šlezak.

pro5_mPromovirani učitelji i nastavnici itekako su svjesni odgovornosti koji imaju u današnjem društvu. Dapače, kažu da se osjećaju privilegiranim obrazovati i odgajati djecu i mlade, izgrađivati ih u sretne i slobodne, kritične i tolerantne građane. – Biti učitelj je poziv koji traje 24 sata dnevno, koji se živi i neodvojivi je dio nas koji ga radimo sa srcem i entuzijazmom. Svi znamo koliko smo znanja i htjenja utkali u svoj rad. Cjeloživotnim učenjem i razvijanjem novih vještina svakodnevno tražimo nove načine podučavanja, prilazimo svakom djetetu na poseban način, a osobito je to važno s učenicima s teškoća. Naučiti djecu, ali prije svega odgojiti ih je privilegija učitelja – kazala je Dubravka Sečen-Rosso, edukacijski rehabilitator u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Zagrebu, promovirana u zvanje mentora. Marija Legac, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Gračani, Zagreb, zahvalila je svima koji su prepoznali njihovo zalaganje i promocijom u više zvanje dali im podršku za daljnji rad.

Svečanost promocije glazbenim izvedbama uljepšali su učenici Glazbene škola Pavla Markovca (Zagreb), Glazbenog učilišta Elly Bašić (Zagreb), Umjetničke škole (Poreč) i Glazbene škole Josipa Runjanina (Vinkovci).