Projekti / 19. studenoga 2020.

Predstavljani rezultati provedbe projekta Sustav procjene kvalitete stručnog usavršavanja AZOO-a

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 17. studenoga 2020. online konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati provedbe projekta Sustav procjene kvalitete stručnog usavršavanja u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje (2019–2020).

U sklopu projekta provedena su ispitivanja kvalitete i učinkovitosti programa e-učenja uvedenih 2014. godine u sustav stručnog usavršavanja AZOO-a i izrađene preporuke za daljnji razvoj programa e-učenja za stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika. Izrađen je i sustav upitnika za procjenu kvalitete, relevantnosti, učinkovitosti i utjecaja stručnih usavršavanja na kvalitetu poučavanja učenika. Projekt je protekle dvije godine provodila Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Institutom za obrazovanje Sveučilišta Grada Dublina, a financiran je u okviru Programa potpore strukturnim reformama.

Sudionicima konferencije uvodno se obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs koji je istaknuo da su rezultati provedbe iznimno korisni i važni za praćenje kvalitete i daljnji razvoj stručnog usavršavanja.

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje govorila je ravnateljica dr. sc. Dubravka Brezak Stamać koja je pozdravila sve sudionike završne konferencije i ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, Thomasa Pritzkowa, voditelja projekta ispred Europske komisije i dr. sc. Orlu Ni Bhroin s Instituta za obrazovanje Sveučilišta Grada Dublina. – Zadovoljstvo mi je istaknuti da su odgojno-obrazovni radnici prepoznali kvalitetu sadržaja i strukture programa e-učenja Agencije te njihovu korisnost za učitelje i nastavnike u neposrednom radu s učenicima. Predložili su nam da u većoj mjeri diferenciramo razine programa za različite ciljne skupine te da unaprijedimo kvalitetu audio – video materijala, mogućnost interaktivnosti te grafički dizajn programa. Ono što će nam svima koji se bavimo obrazovanjem učitelja koristiti jesu podaci o tome koje aktivnosti im najviše pomažu u njihovu profesionalnom učenju, i skup upitnika za mjerenje učinka usavršavanja na promjene u načinu poučavanja i kvalitetu ishoda učenja učenika – istaknula je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać.

Članovi projektnog tima AZOO-a su Gea Cetinić, pomoćnica ravnateljice, Boris Vampula, voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i projekte EU-a, Renata Ozorlić Dominić, viša savjetnica za međunarodnu suradnju, Gordana Barudžija, viša savjetnica za vjeronauk te Jelena Zdrilić, savjetnica za engleski jezik. Članice projektnog tima Instituta za Obrazovanje Sveučilišta Grada Dublina su Orla Ni Bhroin, Tish Balfe, Aoife Brennan, Shivaun O’Brien i Caitriona Pennycook, a voditelj projekta u ime Europske komisije je Thomas Pritzkow.

Rezultati istraživanja projekta AZOO-a Sustav procjene kvalitete stručnog usavršavanja

(pdf: 3,54 MB)

Preuzmi

Teorijska podloga i obrazloženje uptnika za procjenu kvalitete

(pdf: 1,30 MB)

Preuzmi