Programi / 16. listopada 2022.

Stručno usavršavanje SEMEP koordinatora: Tradicijski način života u funkciji smanjenja ugljičnog otiska

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 7. i 8. listopada 2022. održan je dvodnevni terenski stručni skup za školske SEMEP koordinatore. Skup je održan na otocima Cresu i Lošinju. Sudjelovalo je 26 sudionika, nastavnika i učitelja biologije, geografije, fizike, povijesti te nekih drugih struka.

Prvi su dan sudionici posjetili Institut Plavi svijet u Velom Lošinju gdje su osim razgledavanja stalnog postava slušali predavanje mr. sc. Mateje Zekan Lupić Utjecaj globalnih klimatskih promjena na kitove i morske kornjače. Sudionici su odlučili posvojiti jednog dupina s područja Viškog arhipelaga. Slijedio je posjet Miomirisnom otočnom vrtu u Malom Lošinju koji je osnovala Sandra Nikolić, održala predavanje i provela sudionike po vrtu.

Nakon toga sudionici su posjetili Muzej Apoksiomena, skulpture pronađene u Jadranskome moru, gdje su uz stručno vodstvo kustosice obišli izložbu te pogledali film. U Osoru, mjestu na spoju Velog i Malog Lošinja, Nevenka Pokos, učiteljica geografije, organizirala je interdisciplinarnu radionicu u kojoj su sudionici u malim grupama rješavali problemske zadatke vezane uz različite uloge ovoga mjesta u prošlosti i sadašnjosti. Nakon kratkog zaustavljanja na vidikovcu prema Vranskom jezeru, izvoru pitke vode na Cresu, sudionici su došli u Lubenice, malo mjesto u kojem gotovo i nema stanovnika tijekom godine, ali je osnovan mali muzej ovčarstva čiji postav svjedoči o zahtjevnom uzgoju ovaca na otoku i pokušajima nastavljanja ove tradicije, o čemu je pričala kustosica Marijana Dlačić.

Sutradan su u hotelskom prostoru održana 2 predavanja i jedna radionica. Izuzetno zanimljivo predavanje Energetska tranzicija cresko-lošinjskog otočja – razvoj temeljen na lokalnim resursima,  održao je Franjo Toić iz energetske zadruge otoka Cresa, ujedno zaposlen i u Gradu na pisanju projekata. Osvijestio je sudionicima koliko može biti kvalitetan život na otoku i u suglasju s klimatskim promjenama ako lokalna zajednica dobro funkcionira, o čemu i sam svjedoči. Viša savjetnica za geografiju, Vesna Milić u predavanju Tradicijski način života na otocima, pričala je o karakteristikama života na otocima, uspoređujući tradiciju izgradnje naselja, gradnje kuća, odvodnje, smještaja stoke i slično.

Viša savjetnica za biologiju, Marina Ništ pripremila je radionicu Svi možemo doprinijeti smanjenju ugljičnog otiska u kojoj su u malim grupama sudionici sudjelovali u dinamičnim aktivnostima kojima se mogu kolege i učenici motivirati za aktivno uključivanje u smanjivanje negativnih utjecaja na neposredni okoliš. Također su imali zadatak promisliti kako ove aktivnosti osmisliti u školama ili ih modificirati.

Prije povratka, svi su otišli u Centar za posjetitelje Beli, Oporavilište za bjeloglave supove gdje su osim predavanja i stalne izložbe, imali priliku vidjeti 11 supova koji su trenutno smješteni u oporavilište dok ne budu sposobni za samostalan povratak u prirodu.

Navedenim temama ostvaren je cilj stručnoga skupa, kao i predviđeni ishodi, a sudionici su ga izvrsno ocijenili što je vidljivo u priloženoj evaluaciji). Sva su predavanja i radionice izvrsno ocijenjeni, a sudionici su posebno istaknuli vrijednost terenske nastave, vrlo poticajno okruženje za učenje i razmjenu različitih iskustava, dijeljenje primjera iz prakse, zajedničko druženje u prirodi, odličnu radnu i kolegijalnu atmosferu na skupu, dinamičnost, sadržajnost i primjenjivost konkretnih primjera u nastavi. Svi su sudionici naveli da je skup potpuno ispunio njihova očekivanja što potvrđuje i opća ocjena skupa 5.0. Sudionici su predložili i nekoliko tema za sljedeće skupove.

Skup su organizirale viša savjetnica za prirodu i biologiju Marina Ništ i viša savjetnica za geografiju Vesna Milić.

Evaluacija

(docx: 93,87 KB)

Preuzmi