Programi / 9. siječnja 2018.

Najava stručnog skupa Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti

Petnaesti stručni skup „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ održat će se u Dubrovniku od 29. siječnja do 1. veljače 2018. godine. Skup se svake godine organizira povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja.

Stručni skup održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te međunarodnim organizacijama koje se bave poučavanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust – Yad Vashemom iz Izraela te Mémorialom de la Shoah iz Francuske, čiji rad će predstaviti Jacques Fredj, direktor Mémoriala de la Shoah i Richelle Budd Caplan, direktorica Međunarodne škole za poučavanje o holokaustu Yad Vashema.

Stručni skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskoga i stranih jezika, a u radu stručnog skupa sudjelovat će stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Skup je koncipiran tako da sudionici kroz plenarna predavanja steknu širi uvid u povijesni kontekst te pristup poučavanju o ovoj zahtjevnoj temi te potom iskustveno kroz radionice uče i raspravljaju o tome kako voditi proces učenja učenika o holokaustu te što kod učenika treba poticati, a koje pristupe izbjegavati kada se s učenicima obrađuju teške i zahtjevne teme.

Tijekom petnaest godina provođenja ovog stručnog skupa hrvatski učitelji i nastavnici imali su prilike razviti vlastitu ekspertizu u poučavanju o holokaustu te je dio skupa uvijek posvećen primjerima iz prakse gdje učitelji i nastavnici kroz izlaganja ili radionice predstavljaju što su prethodne godine radili sa svojim učenicima, a vezano je uz poučavanje o holokaustu i obilježavanje dana sjećanja na žrtve holokausta.

Predavanja sa stručnog skupa moći će se pratiti uživo preko poveznice  https://meduza.carnet.hr/index.php/media/stream/12074