Programi / 14. travnja 2021.

IHRA-ine Definicije antiromskog rasizma i diskriminacije te Preporuka za prepoznavanje i suzbijanje iskrivljavanja istine o holokaustu postale dostupne zahvaljujući Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Sektor za EU dokumentaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova izradio je službene prijevode na hrvatski jezik IHRA-ine pravno neobvezujuće Radne definicije antiromskog rasizma i diskriminacije te Preporuka za prepoznavanje i suzbijanje iskrivljavanja istine o holokaustu.

Na preporuku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Definicija je uključena u nacrt Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027., za 2021.-2022. godinu. Nacrt Akcijskog plana upravo je u postupku javnog savjetovanja.

Preporuke za prepoznavanje i suzbijanje iskrivljavanja istine o holokaustu nastale su, kako se navodi u njihovom uvodnome dijelu, na temelju razmjene mišljenja u okviru Globalne radne skupine za suzbijanje iskrivljavanja istine o holokaustu.

Radna definicija antiromskog rasizma i diskriminacije

(docx: 18,20 KB)

Preuzmi

Preporuka za prepoznavanje i suzbijanje iskrivljavanja istine o holokaustu

(docx: 86,60 KB)

Preuzmi