Programi / 8. travnja 2021.

Gospodarenje hranom u kontekstu održivoga razvoja

Stručni skup za koordinatore SEMEP-projekta – Gospodarenje hranom u kontekstu održivoga razvoja održan je 6. travnja 2021. od 9.00 do 16.00 na Zoom platformi.

U uvodnom je dijelu sve predavače i sudionike pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać te se osvrnula na aktualnost i značaj teme skupa vezane uz Odluku Vlade RH-a o donošenju Plana sprečavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. – 2022. te na Agendu 30 i Globalne ciljeve OR do 2030., u čijem ostvarenju značajnu ulogu ima i AZOO.

Voditeljica skupa Marina Ništ, prof., viša savjetnica za prirodu i biologiju detaljnije je prikazala dio navedene Odluke Vlade RH koji se odnosi na edukaciju te dio Agende 30 koji se odnosi na Globalne ciljeve OR, posebno Cilj 21. Osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje i Cilj 2. Iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promovirati održivu poljoprivredu.

Na skupu je sudjelovalo 65 sudionika, većinom koordinatora SEMEP projekta u školama, a s obzirom da se na skup uključio i dio ostalih učitelja i nastavnika različitih struka, nacionalna koordinatorica SEMEP-a, mr. sc. Marina Rudenjak Lukenda kratko je predstavila povijest I dosadašnje aktivnosti projekta.

Predavači su govorili o dostupnosti hrane u svijetu (Nevenka Pokos, prof.), ključnim aspektima održivog gospodarenja hranom (dr. sc. Dražen Šimleša), o kukcima u prehrani ljudi (dr. sc. Tina Milavić), biljnim burgerima (Tihomir Adam, dipl. ing.) te o problemu otpada od hrane i kako ga riješiti (dr. sc. Branka Ilakovac).

Više savjetnice AZOO-a održale su predavanja o važnosti upravljanja informacijama o hrani i prehrani za dobrobit zdravlja pojedinca (dr. sc. Olgica Martinis), održivom gospodarenju hranom u kontekstu očekivanja MPT Održivi razvoj (Vesna Milić, prof.) i održivom gospodarenju hranom u kontekstu očekivanja MPT Građanski odgoj (Nevenka Lončarić Jelačić, prof.).

Učiteljica biologije i kemije, Anita Mustać, prof., predstavila je primjer djelovanja svojih učenika: Kako SEMEP-ovci sudjeluju u međunarodnim projektnim aktivnostima škole.

Navedenim temama ostvareni su svi ishodi predviđeni za ovaj stručni skup, a sudionici su ga izvrsno ocijenili.

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 39,35 KB)

Preuzmi