Programi / 28. siječnja 2013.

Edukacija o holokaustu put je ka izgradnji demokratski tolerantne države i društva

h_glavna_mU povodu međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je stručno usavršavanje na kojem su od 27. do 30. siječnja 2013. sudjelovali učitelji i nastavnici povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, etike, sociologije, vjeronauka iz cijele Hrvatske.

Riječ je o 10. stručnom skupu Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti, koji Agencija za odgoj i obrazovanje organizira u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom kulture, Yad Vashemom iz Izraela  i Mémorialom de la Shoah iz Francuske.

Otvaranju skupa u Zagrebu 27. siječnja nazočili su Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica i savjetnica predsjednika RH za društvene djelatnosti,  Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH, Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta, veleposlanik Izraela u RH Yosef Amrani te predstavnici veleposlanstava SAD-a i Republike Francuske u Hrvatskoj.

h_sudionici_mIzaslanica predsjednika Republike Zrinka Vrabec Mojzeš ocijenila je da su, u proteklih 20-ak godina, zbog nedovoljno jasno izraženog stajališta političkih elita o holokaustu i zbog pokušaja iskrivljenog tumačenja, ili pokušaja prikrivanja istine o zlu koje je od 1941. do 1945. činila NDH, mnogi mladi ljudi koji su prije 2004. prošli kroz obrazovni sustav, ostali prikraćeni za prava saznanja o tome što je bio holokaust i zašto se više nikada ne smije ponoviti. Podsjetila je da se predsjednik Josipović založio za mijenjanje udžbenika povijesti, jer u njima nije napisana puna istina o 2. svjetskom ratu. – U brojnim javnim nastupima predsjednik Josipović je mnogo puta podsjećao kako je zločin koji se dogodio židovskom narodu i drugim žrtvama nacističkog progona najmračniji dio suvremene ljudske povijesti i mora ostati dio memorije svakog naroda jer se u njemu ogleda tragedija svakog pojedinca, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost – navela je Vrabec-Mojzeš te upozorila da, unatoč pozitivnim pomacima u odnosu na 90-te, sustavno učenje o holokaustu još uvijek nije postalo dijelom obaveznog kurikuluma. Upravo zato uputila je čestitke Agenciji za odgoj i obrazovanje koja sustavno već deset godina zaredom organizira edukaciju za odgojno-obrazovne radnike o toj temi. 
Ankica Nježić, pomoćnica ministra obrazovanja, navela je da je obrazovanje o holokaustu odgovor na njegovo relativiziranje. – I danas možemo čuti i čitati, u svijetu koji je preplavljen nasiljem i netolerancijom, da postoje slučajevi u kojima se holokaust minimalizira, relativizira pa čak i negira. Najbolji odgovor je upravo obrazovanje o holokaustu, za izgradnju demokratski tolerantne države u čijoj multikulturalnosti ravnopravno sudjeluju svi građani – rekla ja Ankica Nježić. Dodala je da građanskim odgojem i obrazovanjem, koji se eksperimentalno provodi u 12 hrvatskih škola, učenici stječu znanja i vještine kao što su razvijeno kritičko mišljenje, međusobno razumijevanje i tolerancija, solidarnost, pravednost što seže i u domenu obrazovanja o holokaustu.

h_zlatar_mMinistrica kulture Andrea Zlatar Violić naglasila je da Spomen-područje Jasenovac, koje će sudionici seminara obići tijekom skupa, također sudjeluje u edukaciji o holokaustu i kroz tiskanje knjiga o tome kako objasniti djeci holokaust i tiskanje pisama upućivanih iz logora Jasenovac i Stara Gradiška. Poručila je da je pritom važno naučiti da svatko može u jednom trenutku biti žrtva ili nasilnik iz neznanja, ali i dodala da neznanje ne može biti opravdanje za ono što se čini. – Cijelo društvo, obrazovni sustav, političari i mediji moraju biti educirani i znati prenijeti što se dogodilo u holokaustu, ne kao opomenu, već da bi se sagradila etička mjerila ponašanja – naglasila je ministrica Zlatar Violić

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović pohvalio je višegodišnju suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Yad Vashema iz Izraela,  Memoriala de la Shoah iz Francuske i brojim drugim institucijama koje u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziraju kvalitetnu edukaciji o holokaustu. Zahvaljujući toj suradnji u proteklih deset godina više od 200 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika prošlo je edukaciji u izraelskom centru za edukaciju o holokaustu Yad Vashemu, a stručna usavršavanja koja organizira AZOO više od 700 učitelja povijesti, etike, vjeronauka  i hrvatskog jezika. Tiskani su i brojni nastavni materijali.

h_vinko_m–  Poučavanje o holokaustu ne može mimoići ni jednog učitelja, ako su temeljne vrijednosti humanost, uvažavanje različitosti, poštivanje tuđeg mišljenja i osuda diskriminacije svake vrste. Unatoč tome što je učinjeno puno mislim da nije  učinjeno dovoljno, sve dok imamo pojave koje podsjećaju na doba nacizma i onog zla koji je proizveo holokaust – naglasio je Vinko Filipović. Istaknuo je da poučavanje o holokaustu ne može biti pitanje samo obrazovnog sustava, nego i pitanje načina vrednovanja i gledanja vrijednosti od strane čitavog društva. – Nadam se da će poučavanje o holokaustu u hrvatskim školama zauzeti ono mjesto kojem mu pripada, kroz promjene u nastavi povijesti, ali i drugih predmeta – zaključio je Filipović.

Uvodno predavanje na skupu održao je veleposlanik Izraela u RH Yosef Amrani koji je naglasio da se i danas, 70 godina nakon holokausta, treba boriti za istinu o tom događaju i stradanju trećine židovskog naroda. – Na nama je da učimo i prenosimo znanje, pamtimo i živimo normalni moralni život. To je način na koji prošlost treba biti dio našeg života kao pojedinca i naroda. Možda kroz lekcije iz prošlosti možemo uspjeti tamo gdje su prošle generacije zakazale – istaknuo je Yosef Amrani.

h_amrani_mU nastavku skupa u povodu 70. godišnjice ustanka u Varšavskom getu predavanje na tu temu održala je dr. sc. Magdalena Najbar Agičić. O komparativnom pristupu genocidima 20. stoljeća predavao je prof. dr. sc. Yves Ternon, ugledni povjesničar i liječnik s francuskog Sveučilišta Sorbonna.

Na trodnevnom stručnom usavršavanju 60-ak učitelja i nastavnika kroz plenarna izlaganja, pedagoške radionice i tematske rasprave imat će priliku upotpuniti znanje o holokaustu i zločinima protiv čovječnosti, stradanjima Roma u drugom svjetskom ratu, čuti kako se o holokaustu poučava u škotskim školama i svjedočanstvo preživjele Eve Ackerman, posjetit će Židovsku općinu Zagreb i Spomen-područje Jasenovac te čuti nekoliko primjera dobre prakse poučavanja o toj temi u hrvatskim školama.

Odgojno-obrazovni radnici i ove su godine pokazali izniman interes za ovaj stručni skup, naglasila je organizatorica viša savjetnica za povijest Loranda Miletić. – Tijekom proteklih deset godina nastala je cijela mreža učitelja i nastavnika, međusobno povezanih nastojanjima da poboljšaju poučavanje o holokaustu u našim školama i u tome su vrlo uspješni – kazala je Loranda Miletić. Vrijednost stručnog skupa, dodala je, prepoznala je i Agencija za temeljna ljudska prava Europske unije, koja ga je u svom stručnom izvješću istaknula kao primjer dobre prakse.

Dokumenti