Programi / 15. rujna 2021.

22. Ljetna škola SEMEP-a

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održana je u obliku dvodnevnog online druženja preko platforme Zoom 22. Ljetna škola SEMEP projekta. Sudjelovalo je 70-ak sudionika: školskih koordinatora i njihovih učenika te ostalih sudionika.

U uvodnom je dijelu sve predavače i sudionike pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, istaknula zanimljivost tema predavanja i učeničkih projekata te zaželjela sudionicima uspješan rad, a dogodine tradicionalni susret u Komiži na Visu. Sudionike je pozdravila i nacionalna koordinatorica mr. sc. Marina Rudenjak Lukenda te izrazila zadovoljstvo organiziranjem online druženja, do susreta uživo.

Održano je ukupno 10 predavanja i prikazano 14 učeničkih projekata izrađenih tijekom protekle školske godine.

O zakonskoj regulativi o hrani u Republici Hrvatskoj te primjerima dobre prakse predavanje je održala dr. sc. Tina Milavić, nastavnica biologije iz XVI. gimnazije Zagreb. Izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran Petricioli, s PMF-a, Zagreb, i mr. sc. Donat Petricioli iz Oikon d. o. o. Instituta za primijenjenu ekologiju, vrlo su detaljno izvijestili sudionike o teškom stanju periski, kojima prijeti izumiranje u cijelom Sredozemlju. Predavanje su potkrijepili fotografijama koje su snimili u području Jadranskog mora.

Izuzetno je bilo zanimljivo i predavanje Ive Polića, nastavnika nautičkih predmeta iz Pomorske škole Bakar, koji je s grupom entuzijasta odlučio sačuvati dio kulturne baštine svoga mjesta obnavljanjem običaja bakaračke tunere.

Predavanje o klimatskim ekstremima u svijetu i u Hrvatskoj održala je Nevenka Pokos, učiteljica geografije iz OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba.

Veliki i vrlo zanimljiv e-Twining projekt u kojem je sudjelovalo 5 škola iz različitih dijelova Hrvatske predstavile su Sanja Fabac, nastavnica biologije iz Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru i Sanja Penić, nastavnica biologije u Medicinskoj školi Karlovac. Projekt je tako dobro osmišljen i proveden da zadovoljava sve kriterije održivoga razvoja.

Sudjelovanje učenika Pomorske škole Bakar u prikupljanju plastike iz mora te uređenje edukativne učionice tijekom akcije Plavi dan predstavila je Marica Kučan, nastavnica fizike. Na ovo se predavanje nastavio prikaz Mihaele Marceljak, nastavnice biologije iz XV. gimnazije Zagreb, koja je pokazala kako su učenici njene škole istraživali postojanje mikroplastike na različitim lokalitetima u Zagrebu. U mnogim je etapama rada do izražaja dolazila izuzetna učenička kreativnost.

Učenici SŠ Metković svojim su mnogobrojnim aktivnostima, uključujući međunarodnu razinu, ispunili zahtjevne uvjete za primanje u Plave škole o čemu je sudionike izvijestila njihova mentorica Zorana Vekić, nastavnica engleskog jezika.

Milivoj Dretar, učitelj geografije i povijesti u OŠ Ludbreg i Ljubica Ćubrilović, učiteljica likovne kulture iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga, Zagreb ostvarili su višegodišnju želju mnogih SEMEP-ovaca i posjetili otoke Brusnik i Svetac pa su svoja saznanja i doživljaje podijelili sa sudionicima skupa.

Viša savjetnica za biologiju Marina Ništ prikazala je nekoliko zanimljivih popularnoznanstvenih knjiga koje mogu biti motivacija nastavnicima u njihovu radu, ali im i pomoći u motiviranju učenika za čitanje ovakvih tekstova koji im omogućuju stjecanje novih stručnih znanja na jednostavan, a zanimljiv način.

Osim predavanja, sudionici su imali priliku čuti 14 izvrsnih projekata koje su učenici uspjeli provesti u svojim školama. Svi su projekti bili zanimljivi, pravi primjeri primjene održivog razvoja, a učenici su ih prezentirali kvalitetno i jasno te su izazvali zanimanja mnogih sudionika. Sve je bilo potkrijepljeno brojnim pohvalnim komentarima.

Predstavljeni su sljedeći učenički projekti:

ŠkolaProjektUčenici
Pomorska škola BakarKako iskoristitti hranu preostalu od obrokaPatricia Ahel Leonarda Grbčić
SŠ “Braća Radić”, Kaštel ŠtafilićGospodarenje otpadom od hrane u gradu i seluAna Gotovac
SŠ MetkovićUradi sam-prirodni kompost od ostataka hraneToni Žderić
SŠ MetkovićSpremnici za brzu dostavu hraneRoko Kljusuric
XVI. gimnazija ZagrebOtpad od hrane u restoranimaMagdalena Ille Leonarda Lucitar
OŠ Dobriša Cesarić, ZagrebZagreb na tanjuruMarita Ban  Petra Galić
Prirodoslovna škola SplitGospodarenje otpadom u kontekstu održivog razvojaHana Šoufek Marta Šimić
Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, OsijekKako smanjiti otpad od hraneLucija Krišto Sonja Maravić
OŠ “Petar Zrinski”, JalžabetMalo sklada s toliko otpadaMarta Cvek Ivan Slavin
Gimnazija Vladimira Nazora, ZadarKako sam utjecala na smanjenje otpada od hrane u svojoj okoliniEma Dražić
SŠ Ivana Lucića, TrogirBalature moga gradaTajra Kadrić  Ema Lucija Ćudina Filip Brajnov
VII. gimnazija ZagrebOdrživi razvoj i zdravljePetra Benc
OŠ Šime Budinića, ZadarKako ekološki osvijestiti i unaprijediti život u primorskom graduPetra Marušić Ivona Rukavina
Medicinska škola Ante Kuzmanića, ZadarElektrični automobiliMarija Mazija

Navedenim temama ostvareni su svi ishodi predviđeni za ovaj stručni skup, a sudionici su ga izvrsno ocijenili što je vidljivo u priloženoj evaluaciji.

Sve prezentacije sudionicima će biti dostupne u One Note bilježnici. Skup je organizirala i sastavila izvješće viša savjetnica za prirodu i biologiju Marina Ništ.

Evaluacija

(docx: 63,61 KB)

Preuzmi