Objave / 31. siječnja 2023.

Predstavljen projekt Učim poduzetništvo 5.0 namijenjen edukaciji o poduzetništvu kroz rad u učeničkim zadrugama

Agencija za odgoj i obrazovanje na konferenciji za novinare u Osijeku 27. siječnja 2023. godine predstavila je javnosti projekt „Učim poduzetništvo 5.0“ kojemu je cilj potaknuti osnovne škole na osnivanje učeničkih zadruga, te educirati nastavnike o poduzetništvu. Nositelj projekta je Agencija za odgoj i obrazovanje, a provodi ga zajedno s partnerima: tvrtka Vinco Innovation specijalizirana za inovacije te podršku poduzetnicima iz Norveške, Hrvatski savez učeničkih zadruga, Osnovna škola Vođinci i Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši.

Projekt „Učim poduzetništvo 5.0“ osmišljen je sukladno propozicijama programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova kao upravitelja programa. Učim poduzetništvo 5.0 podržan je s 173.783,06 EUR financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP-grantova. Provedba projekta započela je u listopadu 2022. godine i trajat će 18 mjeseci.

Cilj projekta je ojačati kompetencije učitelja osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko baranjske županije kroz međusektorsku suradnju i kreiranje inovativnih sadržaja i programa za razvoj i vođenje učeničkih zadruga i uvođenje sadržaja međupredmetne teme Poduzetništvo u nastavnu praksu.

Ravnateljica Agencija dr. sc. Dubravka Brezak Stamać na konferenciji za medije predstavila je partnere koji sudjeluju na projektu i naglasila važnost poduzetništva koje se u školama provodi kao međupredmetna tema. – Poduzetništvo je jedna od međupredmetnih tema koju treba oživjeti. Hrvatska ima dugu tradiciju učeničkog poduzetništva, a projekt koji smo pokrenuli podrazumijeva višestranu suradnju između partnera i međusobne posjete – pojasnila  je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać. 

Koordinatorica projekta Ružica Kandić, viša savjetnica za engleski i njemački jezik Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknula je da je cilj projekta osposobiti učitelje da upravljaju učeničkim zadrugama na poduzetan i inovativan način. – Zaključili smo da su učeničke zadruge idealan medij da se učenici nauče poduzetništvu. Izradit ćemo priručnike za 20 učitelja iz 20 županija, a tema je kako upravljati učeničkim zadrugama. Također, zahvaljujući suradnji s partnerom Vinco Innovation, otići ćemo u Norvešku i vidjeti njihova iskustva s učeničkim poduzetništvom. Uz putovanja, predavanja i konferencije, kruna projekta bit će sajam učeničkih zadruga koji će se održati 2024. godine u Osijeku – kazala je Ružica Kandić. Sve aktivnosti projekta usmjerene su ka tome da učenike naučimo poduzetništvu i da tijekom obrazovanja od osnovne do srednje škole uče o poduzetništvu, naglasila je koordinatorica projekta dr. sc. Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo Agencije za odgoj i obrazovanje. Dodala je da je potrebno osnažiti učitelje i nastavnike, te istaknula da brojka 5.0 u nazivu projekta ne znači školsku ocjenu već se odnosi na industriju pete generacije kroz koju upravo prolazimo i za koju želimo pripremiti učenike i nastavnike. – Ideja je ovog projekta da učitelji aktivno sudjeluju u poduzetništvu, ali i da educiraju učenike. To konkretno znači da će oni kao edukatori učiti učenike kako da budu poduzetni, i to od ideje do konkretnog proizvoda. To će znanje pomoći učenicima da jednog dana sami mogu osnovati vlastitu tvrtku – kazala je Verica Jovanovski.

Kroz provedbu treninga za trenere, odnosno provedbu stručnog usavršavanja voditelja učeničkih zadruga  polaznici će definirati primjere nastavnih sadržaja koji će biti dio priručnika za učitelje i voditelje učeničkih zadruga za bolju integraciju poduzetništva u izvannastavne aktivnosti i redovnu nastavu. Taj će se proces razvijati kroz razmjenu najbolje norveške prakse i prakse koju učitelji/voditelji učeničkih zadruga imaju u redovnoj nastavi  izvannastavnoj praksi u vođenju zadruga.

Iz Norveške je na konferenciji online sudjelovala Barbara Salopek, direktorica tvrtke Vinco Innovation koja je izrazila zadovoljstvo što sudjeluju u ovom projektu. – Cilj je ovog projekta da norveška iskustva prenesemo kolegama iz Hrvatske, a poanta je suradnje da učitelji i učenici iz Hrvatske dobiju poduzetnička znanja – istaknula je.

Ciljna skupina projekta su voditelji učeničkih zadruga iz dvije županije: Vukovarsko Srijemske i Osječko Baranjske, a OŠ Vođinci i OŠ “S. S. Kranjčević“ iz Levanjske Varoši su partneri Agencije na projektu. Obje škole odabrane su jer uspješno njeguju  učeničko zadrugarstvo te imaju značajno iskustvo u provedbu EU projekata. Škole će radit na animiranju učitelja, odnosno voditelja učeničkih zadruga za sudjelovanje u treningu trenera te na promociji sajma proizvoda među lokalnoj zajednici, istaknule su na predstavljanju ravnateljice škola partnera Nataša Šego i Katica Gudelj. Ispred Hrvatskoga saveza učeničkih zadruga, koja okuplja 670 učeničkih zadruga na predstavljanju projekta govorila je Dragica Benčik, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Pojasnila je da da su učeničke zadruge izvannastavna aktivnost u kojoj djeca nastoje osmisliti, kreirati i proizvesti svoj proizvod. Zadruge su atraktivne i zato što mogu ostvariti vlastiti prihod te ga koristiti za potrebe zadruge i škole, istaknula je.