Partneri / 16. studenoga 2020.

Institut za hrvatski jezik partner je Agenciji u provođenju Natjecanja iz hrvatskoga jezika

Agencija za odgoj i obrazovanje i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje odlučili su svoju dugogodišnju uspješnu suradnju u edukaciji odgojno-obrazovnih radnika učvrstiti potpisivanjem Sporazuma o suradnji, s posebnim naglaskom na suradnju u provođenju Natjecanja iz hrvatskoga jezika.

Ugovor su potpisali 13. studenoga 2020. godine dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a nazočila je i viša savjetnica za hrvatski jezik i pomoćnica ravnateljice mr. sc Gea Cetinić.  

Stručnjaci Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje već dugi niz godina sudjeluju na edukacijama koje organiziraju savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, a potpisivanje ovoga Sporazuma, naglasili su čelnici institucija, ta će se suradnja intenzivirati i Institut će postati partner Agenciji u organizaciji i provođenju Natjecanja iz hrvatskoga jezika.  Sporazumom je utvrđena međusobna suradnja u području odgoja i obrazovanja kao i u ostalim oblicima suradnje od zajedničkog interesa s ciljem razvoja obrazovnog sustava u području humanističkih znanosti, polje filologija, grana kroatistika, slavistika, fonetika i lingvistika i pripadnim interdisciplinarnim područjima. Suradnja će se ostvarivati kroz provođenje programa i projekata, stručna usavršavanja te razvoj i promociju kurikuluma jezično-komunikacijskog područja.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje već više od 70 godina skrbi o hrvatskome jeziku i očuvanju hrvatskoga jezičnog identiteta, njeguje hrvatsku jezičnu kulturu, potiče stvaralački razvoj jezičnih teorija, izrađuje temeljna djela hrvatske leksikografije i jezikoslovlja te sustavno proučavao hrvatsku dijalekatnu i onomastičku baštinu.