Partneri / 23. listopada 2020.

Agencija i splitski PMF potpisali Sporazum o suradnji

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan potpisali su 22. listopada 2020. u Splitu Sporazum o suradnji. Sporazumom se formalizira višegodišnja suradnja splitskog Fakulteta s Agencijom i stvara temelj za proširivanje suradnje u budućnosti.

PMF je jedina visokoškolska institucija koja na području Dalmacije izvodi nastavničke studijske programe iz biologije, fizike, informatike, kemije, matematike i tehnike te je ova suradnja i do sada bila od izuzetnog značaja za sve nastavnike koji rade u školama na području četiri dalmatinske županije. – Svojim aktivnim sudjelovanjem nastavnici PMF-a daju veliku potporu održavanju stručnih skupova za nastavnike osnovnih i srednjih škola, a sam Fakultet rado pomaže savjetnicima Agencije i oko organizacijskih pitanja. Nastavnici PMF koji podučavaju metodiku nastave biologije, fizike, informatike, kemije, matematike i tehnike, članovi su stručnih povjerenstava za polaganje stručnih ispita za nastavnike ovih predmeta s područja Dalmacije- kazao je dekan Koceić-Bilan koji se osvrnuo na gorući problem sve manjeg interesa za nastavničkim studijima PMF-a. Prije 15-20 godina nastavnički studiji su bili vrlo traženi, izuzetno cijenjeni, a zadnjih par godina bilježimo veliki pad interesa za te studije, kazao je dekan Koceić- Bilan.

I ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać složila se s dekanom splitskog PMF-a. Naglasila je da odljev mozgova i nedostatak kadra u školama, posebno za prirodoslovne predmete, ukazuje na više nego alarmantno stanje. – Agencija za odgoj i obrazovanje postoji dugi niz godina. Prije je bila Zavod za školstvo, osnovna još u vrijeme bana Mažuranića, što ukazuje koliko je dugotrajan njezin raspon rada. Prvenstveno radi na dodatnom obrazovanju ili, kako sam naziv kaže, treniranju, odnosno stalnoj edukaciji nastavnika – kazala je ravnateljica Brezak Stamać. Želja je bila sklopiti sporazumu sa splitskim sveučilište i na taj način učvrstiti suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Isti sporazum sklopljen je s osječkim i riječkim sveučilištem.