Objave / 19. travnja 2021.

Održana jedinstvena škola kreativnosti u Hrvatskoj – Novigradsko proljeće

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je u iznimnim epidemiološkim uvjetima, od 11. do 17. travnja 2021. godine, online 31. Školu stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. U potpunosti je ostvarena namjera da Škola stvaralaštva svojim sadržajima i programima u online uvjetima bude jedinstvena škola kreativnosti u Hrvatskoj, ali s pravom se može reći, i u Europi jer je dio europske mreže i jedna od točki darovitosti u Hrvatskoj. Sudionike škole, 173 pozvanih učenika i hospitanata, voditelje radionica, članove stručnog tima i državnog povjerenstva, pozdravio je u ime ravnateljice dr. sc. Dubravke Brezak Stamać predsjednik DP-a Miroslav Mićanović. Polaznici Škole pridružili su se svečanom otvorenju i zajedno zapjevali himnu Novigradskog proljeća za koju je tekst napisao Josip Prudeus.

Svečano, radno i razigrano, kreativno i poticajno, pažljivo složeno po danima, koji su protjecali u radu i otkrivanju velikih i malih mjesta stvaranja i izražavanja, mnogo se toga lijepog i vrijednog dogodilo i na ovogodišnjoj Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ (2021.) – na jedinstvenom mjestu kreativnih učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.

U dvadeset i jednoj radionici riječi, zvuka, pokreta i slike (literarna radionica, izrada slikovnice, scenske radionice, novine na internetu, radijska, televizijska, filmska, skladateljska, radionica scenske glazbe, pjevanja, aranžiranja i glazbene produkcije, plesna, radionica cirkuskih vještina, slikarska, slikarsko-scenografska, keramičarska, lutkarska i fotoradionica, radionica digitalne ilustracije), s jednako toliko predanih, upućenih i stručnih voditelja (Branko Čegec, Sonja Ivić, Mario Kovač, Martina Čvek, Katarina Madirazza, Kristina Kovačević, Srđan Nogić, Marinko Marinkić, Sandra Bastašić, Stipan Filaković, Damjan Vasiljević, Matko Basara, Doris Kovačić, Ivan Pešut, Martina Tomić, Antonia Dorbić, Ivana Pedljo, Jasmin Dasović, Alem Korkut, Theodor de Canziani, Boris Roce, Kruna Tarle, Borislav Božić i Klara Rusan – okupila se oko teme Voda, izabrane zbog njezinih mogućih, nerijetko simboličnih značenja. Voditelji i sudionici radionica (učenici, hospitanti) na sretan i spretan način ustrajali su u međusobnoj suradnji, prožimanju različitih radionica, što se vidjelo i osjetilo tijekom petodnevnog rada u online radionicama, na večernjim prezentacijama i završnim predstavljanjima.

U okviru programa Škole stvaralaštva djeluje stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, sveučilišnih nastavnika, viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje čija je uloga praćenje i unapređivanje programa rada s kreativnim učenicima Škole stvaralaštva. Mirela Barbaroša-Šikić, Danijela Blanuša Trošelj, Antonela Đermadi, Nora Krstulović, Iva Gortan, Borna Nemet, Davorka Parmač i Maja Zrnčić radili su na praćenju i osiguranju kvalitete Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Maja Zrnčić je održala četiri radionice za ovogodišnje hospitante. Posjet Zvjezdarnici Višnjan i predavanje Korada Korlevića bio je „zvjezdani“ trenutak i potpora radu s kreativnom djecom.

Radoznaliji, oni koji žele biti upućeni, mogu na stranicama Škole stvaralaštva, na učeničkom portalu radionice Novine na internetu (http://www.novigradsko-proljece.com/web/2021/), vidjeti svu raskoš i ljepotu događanja u Novigradu: pročitati što su pisali sudionici literarne radionice, pročitati vijesti, vidjeti fotogaleriju, saznati ponešto o povijesti Škole stvaralaštva, čuti koncert u crkvi sv. Pelagija i slušati polaznike skladateljske, radionice scenske glazbe i pjevanja, vidjeti kako se riječi i slike spajaju u magiju slikovnice, a izvodili mladi glumci scenske i plesači plesne radionice, polaznici radionice cirkuskih vještina, digitalne ilustracije… Mogu se čuti i vidjeti urnebesni prilozi radijske, filmske, televizijske radionice, pogledati što je sve radila slikarsko-scenografska radionica, lutkarska radionica…

Svečanim programima i predstavljanjima završena je 45. godina Škola stvaralaštva i 31. Novigradsko proljeće – onako kako je to i jedino moguće u kreativnoj i istraživačkoj školi, koja je kao poseban program sastavni dio Kataloga natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje: raznoliko i uzbudljivo, darovito i domišljeno, vedro, živo, energično, s osjećanjem važnosti vlastitog izražavanja i dosluha s drugima, sebi sličnima i različitima. Online okupljeni daroviti učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske pokazali su samo dio onoga što je nastajalo u sedmodnevnom radu u 21 radionici. Završni svečani programi, okupljeni oko zajedničke teme ovogodišnje Škole Voda, govore o njihovu stvaralačkom radu u području riječi, zvuka, slike i pokreta, o mogućnosti povezivanja i upućivanja jednih na druge.

Treba li reći da je završna online svečanost bila ujedno i najava idućeg novigradskog proljeća, iduće uzbudljive Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Uživo, svi se nadaju, ili kako kaže jedan od polaznika Škole: ništa me ne može zaustaviti na putu do Škole stvaralaštva u Novigradu.

Kreativne radionice Škole stvaralaštva pogledajte na poveznici