Objave / 15. siječnja 2021.

Održana edukacija za ravnatelje o mjerama i vještinama za snalaženje u izvanrednim okolnostima

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja pogođenih potresom, njih više od 380, sudjelovali su 15. siječanja 2021. godine na webinaru na kojem su djelatnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskoga Crvenoga križa i Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a održali izlaganje o mjerama zaštite od potresa i vještinama snalaženja u izvanrednim situacijama povezanih s potresom.

Održano stručno usavršavanje Priprema za izvanredne situacije s naglaskom na potres namijenjeno ravnateljima škola Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, nastavak je uspješne suradnje Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga Crvenog križa, započete još 2016. godine, na edukaciji odgojno-obrazovnih radnika o pripremama za izvanredne situacije i načinu organizacije društva u izuzetnim okolnostima. 

Robert Markt, dipl. oec., izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa, uvodno je pozdravio sve sudionike i ukazao na važnost edukacije svih djelatnika škola i dječjih vrtića za postupanje u izvanrednim okolnostima kao što je potres te saniranju posljedica potresa. Naglasio je da je edukacija odgojno-obrazovnih radnika jako važna jer je usmjerena upoznavanju s mjerama i vještinama za zaštitu i snalaženje u izvanrednim okolnostima, te saniranju posljedica i normalizaciji života.

U ponedjeljak 18. siječnja kada započne nastava u drugom polugodištu, bez obzira na model provedbe, učenici s područja pogođenih potresom postavljat će učiteljima i nastavnicima brojna pitanja na koje traže odgovore, i pokazivat će možda strah i bojazan za svoj život. – Učitelji zato moraju biti spremni biti podrška učenicima, odgovoriti na pitanja i pojasniti im da su strah i neizvjesnost normalni osjećaji i da za svaku životnu krizu moramo imati perspektivu izlaska – istaknula je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, i naglasila da će Agencija u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem nastaviti provoditi edukacije o postupanjima u izvanrednim situacijama. Prisutne ravnatelje pozvala je da učiteljima, nastavnicima i djelatnicima škola prenesu usvojena znanja te da u tu svrhu mogu koristiti objavljene materijale i prezentacije s webinara.

O pripremi za izvanredne situacije s naglaskom na potres, na webinaru su održale predavanja Helena Hrebinec Vukušić, prof., iz Službe za rad s mladima, volonterima i školama Hrvatskoga Crvenog križa i Marija Juzbašić, mag. psih., iz Službe za zaštitu migranata, Odjel za psihosocijalnu podršku i zaštitu ranjivih skupina. Kako smanjiti rizik od katastrofe, u ovom slučaju potresa, sanirati štete i nastaviti s normalnim životom na webinaru je govorila Nataša Holcinger prof. geol. geog., iz Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstvo unutarnjih poslova. Skup su ispred Agencije za odgoj i obrazovanje organizirali viši savjetnici za nacionalne programe Nevenka Lončarić Jelačić, prof., i mr. sc. Tomislav Ogrinšak.

Prezentacije i materijali s webinara Priprema za izvanredne situacije s naglaskom na potres

(zip: 7,49 MB)

Preuzmi